Начало Акции 17 ноември: И преди, и сега - напред в студентската борба!

17 ноември: И преди, и сега - напред в студентската борба!

ПечатЕ-поща
17 noemvri 2011 Вчера на 17 ноември 2011 г. в двора на Ректората на Софийския университет по инициатива на „Призив” се проведе протест срещу покачването на таксите. Близо 100 студенти се включиха в протеста срещу намерението на правителството законово да разреши значително увеличаване на таксите от 2012 година нататък. Събитието премина със следните основни транспаранти: „2/3 по-високи такси = 2/3 по-малко студенти: САМО БОГАТИТЕ ЛИ ИМАТ ПРАВО ДА УЧАТ ?!”; „ОБРАЗОВАНИЕТО Е ПРАВО, А НЕ ПРИВИЛЕГИЯ!”; „1/3 преди, 2/3 сега, 3/3 утре – ДОКОГА?”; „17.11.1939 Прага – 17.11.1973 Атина 17.11.2011 София и целия свят: МЛАДЕЖИТЕ НАПРЕД!”.

     Събралите се студенти са предимно от долните курсове – точно тези, които са най-засегнати от готвените правителствени промени, предвиждащи до 2/3 от цялостната издръжка да се поема от студентските такси. В условията на все по-задълбочаващата се криза, този опит за приватизация на образованието (изравняващ таксите в държавните университети с тези в частните) се посрещна с мощни скандирания от протестиращите: „Не на таксите, искаме да учим!”, „Няма да плащаме за вашата криза!”, „Депутатите да плащат, министрите да плащат!”.
   
Трибуната на протеста, подобно на проведения на 20 октомври 2010 г. протест срещу намаляването на бюджета на СУ, беше отворена за изказванията на всички протестиращи студенти. Колегите изразиха пълно отхвърляне на позорното намерение на властите да гонят студентите и младите хора чрез високите такси от университетите и от България. При споменаване на бюджет 2012 и поправката, предвиждаща покачването на таксите, се каза още, че министри, ректори и представители на Академичния съвет на СУ са обвързани с финансовите интереси на частните банки, отпускащи студентски кредити. Рязкото покачване на таксите и оттеглянето на държавата от разходите за обучение имат за цел да облагодетелстват банките и техните печалби. А държавата вместо да дава достатъчно средства за образование, се явява гарант на частните банки по теглените студентски кредити. На тези изказвания събралите се отвръщаха с възгласа: „Университетът не е пазар, образованието не е стока!”.

     Протестът премина и под мотото да се отбелязва и чества 17-ти ноември – Денят на международната студентска солидарност. За тази цел организаторите раздадоха листовки, припомняйки значението на 17.11 за историята и настоящето на студентските борби. Опитът показва, че когато студентите убедено и самоотвержено искат да променят подтискането на съществуването им и на собствения им народ, те успяват. Така се пише историята със студенско участие, а животът и преди и сега обича смелите.     

     Реши се студентите да се съберат по-късно през деня и да изберат нужните действия за спирането на безумното от гледна точка на студентските права и интереси правителствено решение. Защото само студентите, организирани и сплотени, са способни с общите си действия да защитят своите права.

 

Честит 17-ти НОЕМВРИ. Борбата за по-добър живот продължава –
ден по ден, година по година!
17112011