Начало Акции Да спрем увеличението на таксите на 22 февруари в СУ

Да спрем увеличението на таксите на 22 февруари в СУ

ПечатЕ-поща

16683985 1273059222742677 5917089846500277309 n

Увеличаването на таксите ще се гласува на Академичен съвет утре, 22 февруари 2017 г. от 16:00 ч., в зала 1 в Историческия факултет в Ректората на Софийския университет. Заседанието на съвета е отворено за всички студенти. Призоваваме нашите колеги да дойдат на него и да изразят активно отношение против решението за увеличаване на семестриалните такси.

НЕ на готвеното увеличение на таксите в СУ!

От информации, разпространени в медиите, научихме, че предстои ново увеличаване на таксите в Софийския университет от следващата година. Увеличението не е еднакво за всички специалности, като за някои дисциплини то достига 100%! Така например за специалностите в задочна форма на обучение в Историческия факултет таксите се повишават от 200 лв. на 400 лв. Най-голямото увеличение е за задочно обучение в специалност „Туризъм“, където таксата става почти тройна - от 150 лева на 420 лева. Общо увеличението ще засегне 10 факултета.

Това е пореден удар срещу студентите, нанесен от ръководството на университета. И поредна стъпка в процеса на пълзяща приватизация на образованието. Увеличаващите се семестриални такси за обучение в университетите все повече се превръщат във финансов ценз, непреодолим за много студенти. Често чуваме, че след въвеждането на по-високи такси, образованието щяло да стане по-качествено. Как ще стане това, след като все повече критерий за това дали някой ще влезе в университет става, не неговите знания и старание в учебния процес, а неговите финансови възможности (или най-често финансовите възможности на неговите родители). Още повече – таксите за обучение в университетите са въведени за пръв път в края на 90-те години на ХХ век, преди това образованието е било безплатно. От тогава насам таксите постоянно нарастват. Някой да е забелязал от това обучението в университетите да става по-качествено?

Образованието е човешко право, което ръководството на университета за пореден път иска да потъпче. Като такова, то би трябвало да бъде достъпно за всеки, който притежава необходимите знания и е положил нужните усилия. 

- Това засяга ли ни нас, действащите студенти?

Хитър ход на ръководството на университета е да вдигне таксите само за новопостъпилите студенти, като остави непроменена сумата за вече записалите се учащи. Това увеличение обаче засяга всички ни и ние сме длъжни да се противопоставим на това решение. Не е нужно да споменаваме, че при записването на евентуално следващо образование това директно удря по джоба на всеки студент. Но не е само това. Въпросът за това увеличение на таксите е свързан с въпроса - в какъв свят искаме да живеем и какво образование искаме да имаме. Ако сега не се противопоставим на това увеличение, защото „нас не ни засяга“, какви такси ще плащат нашите деца след време, ако нужните средства за постъпване в университет всяка година нарастват двойно!?

Решението, взето от ръководството на университета е вредно и антистудентско. Ние настояваме то да го преосмисли и отмени.

Увеличаването на таксите ще се гласува на Академичен съвет утре, 22 февруари 2017 г. от 16:00 ч., в зала 1 в Историческия факултет в Ректората на Софийския университет. Той е отворен за всички студенти. Призоваваме нашите колеги да дойдат на него и да изразят активно отношение против решението за увеличаване на семестриалните такси.
Заедно сме по-силни!