Начало Акции Дискусия по време на сесия – мисията възможна

Дискусия по време на сесия – мисията възможна

ПечатЕ-поща

Прожекцията на филма „Парите като дълг” предизвика оживена дискусия
parite kato dulg     Не бяха един или двама колегите-студенти, които настойчиво съветваха да не правим прожекция на филм и дискусия по време на изпитната сесия. Нямало да дойдат студенти, не могло и да се очаква друго – те едва ли не стават и си лягат с идеята за изпитите си; ако пък дойдат на прожекцията, ще са малко и усилията „нямало да имат смисъл” и прочее.
     Е, да бяха дошли тези скептици и тогава щяха да се посрамят или посмеят на това, как подценяват и студенти, и учениците. На 19 януари зала 23 на Историческия факултет побра дошлите да гледат документалния филм „Парите като дълг”. Във филма най-общо се разглежда парадокса с т.нар. „дългов ефект” и „дългова икономика” в съвремието ни, които са вследствие от най-последното развитие на банките в икономиките по света. Моделът е представен от гледна точка на увеличаващото се вляние на банковото дело в САЩ и на връзката дълг-обезценяване на национаната валута - финансово-икономическа криза. Лентата е с рисувани образи, а в края на филма се задават интересни въпроси, свързани с възможни алтернативи на банковата система, а оттам и на цялостното функциониране на стопанствата. Причината организаторите да изберат филма за дискусия е в несъмнено голямата роля, която парите (по-точно липсата им) имат в студентския и цялостен наш живот. Актуален момент се явява и оттеглянето на държавата от финансирането на образованието, което поставя въпроса кой и с какви средства ще компенсира получилия се недостиг.
     Изненадата дойде на самата дискусия. Студентите първи се въвлякоха в обсъждането, като между интересни мнения и ценни допълнения (на студентите от Философския факултет) се прокрадна и така необходимото критично мнение – да се гледа с необходимата доза критика и съмнение и върху самия филм. Заедно с това се спомена, че в университетите има очевидно съвпадение на интереси в полза на частното банкиране и в ущърб на обикновените учащи се. Така например, шумно се рекламират студентски банкови кредити, които са с лихви на частните банки, но са обезпечени от държавата. Същевременно, самата държава чрез правителството се оттегля от необходимото финансиране на държавните висши училища, което застрашава да повиши плащаните от нас, студентите, семестриални такси за следване. От тази ситуация банките биха печелили повече и повече, а студентите биха губили, задлъжнявайки към тях или оставайки извън образователната система.
     Силно впечатление направи включването в дискусията на учениците в аудиторията.
Те споделиха свои впечатления за тежките последствия от задлъжнялостта в живота като цяло. Хората, зависими от кредити, освен притиснати във времето, често странят и от гражданска, обществена активност, а при загуба на работното си място изпадат в немилост, чиито последици нерядко са пагубни.
     Филмът и дискусията  дадоха по-малко готови отговори пред участниците, по-скоро поставиха пред тях повече въпроси. Едно обаче стана напълно сигурно – в подобни събития в университета по време на сесия си заслужава участието. Защото университетът не се изчерпва само с изпити и конспекти. Самият живот е един грамаден университет, затова и темите, заслужаващи вниманието ни, са много.
     Нека поне част от тях ни събират пак и пак на прожекции и дискусии.

Присъстващ