Начало Акции Дискусията по филма «Технология на площада» в СУ: Критичното мислене води към истината

Дискусията по филма «Технология на площада» в СУ: Критичното мислене води към истината

ПечатЕ-поща

Геополитическата рамка на събитията у нас и по света не е за пренебрегване

diskusia tehnologia maidana

Критичното мислене и свободната дискусия все още могат да намерят място в Университета, въпреки опитите в последно време те да бъдат заличени. Доказа го дискусията по филма «Технология на площада», проведена от Студентско-ученическо движение «Призив» на 18 декември т. г. в Журналистическия факултет.

«Технология на площада»  разглежда протестите, избухнали в Украйна покрай отложеното подписване на Договора за асоцииране в ЕС. Акцентът във филма пада върху дирижираната част от демонстрациите. Разкрива задкулисните сили, които стоят зад тях. И още нещо важно – задължителна част от протестния сценарий, оказва се, са малките обучени групички, които предизвикват безредици, заради които страдат невинни хора. Естествено, те се «изнизват» безпрепятствено, а хората, дошли да протестират, за да защитят идеите си, попадат под ударите на полицията. «Познат сценарий», както отбелязаха организаторите на дискусията и прожекцията. По подобен начин бяха провалени и протестите от зимата на 2008/2009 г. Причина за тях стана убийството на студента Стоян Балтов, пребит до смърт пред дискотека «Амнезия» след запой на нападателите му. Тогава негови колеги и други студенти излязоха на протест, за да се противопоставят на свободно ширещото се в «студентското градче» беззаконие. Те поискаха държавата да изпълни задълженията си и да гарантира на студентите сигурност и възможност да учат. Протестът им обаче успешно беше заглушен на 14 януари същата година, след като в него се намесиха най-разнородни интереси: на земеделски производители, учители, майки, но най-вече - заради дейното участие на футболните агитки.

Колегите от «Призив» насочиха вниманието на аудиторията именно върху тази прилика. Те показаха кадри, на които се вижда как агитките провокират полицията и после се измъкват без никой да ги «закачи». Мирно протестиращите обаче нямат този късмет.

Като участници в протестите от 2009 г. от «Призив» споделиха и лични впечаления за причините, провалили протеста тогава. В хода на дискусията се разбра, че част от «лицата» на Окупацията на Софийския университет  са били сред главните радетели на идеята към демонстрацията да бъдат приобщени и агитките. От залата се чу още, че въпросните окупатори отдавна не са студенти или пък следват в друго висше училище. Подкрепа за окупиралите Софийския университет и за участниците в антиправителствените демонстрации ДАНСwithme изразиха посланици на държави-членки на ЕС, както и висши дипломати на САЩ.

Филмът «Технология на площада» показва, че такава външна подкрепа има и за протеста срещу властта в Украйна. За разлика от досега установената практика, даден филм да се отрича веднага, щом се разбере, че е руски, присъстващите в зала 61 на ФЖМК около 50 души не тръгнаха да съдят за качествата на «Технология на площада» по произхода му, а по неговото съдържание. Чуха се мнения, че в лентата има пропаганден момент, но също така беше признато, че голяма част от фактите и твърденията, показани и изказани в нея, са верни. Повечето от присъстващите се обединиха около тезата, че зад протестите в Украйна стоят мощни геополитически интереси, както от страна на Русия и САЩ, така и на Полша, прибалтийските републики и на други държави-членки на ЕС. Не подлежеше на отричане и фактът, че оскъдните средства, които Европейският съюз предлага на Украйна, са причина да се забавя нейното асоцииране. Както и този, че мнозина от излезлите да протестират украинци не са наясно с разликата между асоцииране и пълноправно членство в ЕС. В техните представи Евросъюзът означава висок стандарт на живот и възможност да пътуват свободно. А че до това има дълъг и труден път, като асоциираното членство в ЕС изобщо не дава такава възможност, те не знаят. Последното извика препратка с България сред аудиторията. Беше припомнено, че и у нас през 90-те години, и особено около приемането на страната ни в ЕС през 2007 г., върлуваше схващането, грижливо прокарвано от политици, общественици и медии, че  Европейският съюз може да реши всичките ни проблеми като с «магическа пръчка».

Съпоставката между България и Украйна дойде навреме, за да припомни някои забравени събития и да покаже, че когато анализираме ставащото у нас и по света не трябва да пренебрегваме геополитическата рамка, в която то се случва.

И докато сме на вълна прожекция на филм, трябва да отбележим, че този път, за разлика от миналия, нямаше провокации. Дошлите за събитието не бяха препращани към друга сграда на Университета. Ключът беше даден без проблеми. А представителите на Окупацията не раздаваха принтирани долари, нито  пък рубли, юани или друга валута. Впрочем, значките с черен юмрук на жълт фон изобщо не се видяха, не се чуха и крясъци на  хора, които не искат да допуснат мнение, различно от своето. Тук може би трябва да отбележим, че и дискусията беше водена много добре. Всеки, който поиска, получи възможност да изложи и защити тезата си.

В заключение: това беше една успешна прожекция, последвана от плодотворна дискусия, от тези, които ще е хубаво да се случват още по-често.

 

Присъствал