Начало Акции Факелно шествие на 31 октомври от 18 часа

Факелно шествие на 31 октомври от 18 часа

ПечатЕ-поща

fakelno shestvie

ОТВОРЕНО ПИСМО
 
ДО ВСИЧКИ:
 
УЧЕНИ, ПРЕВОДАВАТЕЛИ ВЪВ ВУЗ-ОВЕ, СТУДЕНТИ, УЧИТЕЛИ,УЧЕНИЦИ
И ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД
 
 
Днес, 29.10.2007 г., финансовият ни министър ще предложи своя бюджет за 2008 година на съвета на тристранната коалиция (Станишев, Доган, Сакскобургготски) и в сряда, 31 октомври, той ще бъде внесен в Народното Събрание. В него се предлагат точно същите проценти от БВП за образование (4,2%) и наука (0,4%), каквито са и през тази 2007 година, но с увеличения на заплатите на всички от 50% до 100% спрямо тази година. Сметката е проста: ще бъдат изхвърлени на улицата десетки хиляди преподаватели, учени и учители, студентските такси ще се увеличат сериозно (вероятно удвоят или утроят), така че на останалите в системата да се дадат увеличенията. Така нито образованието, нито науката ще са станали по-приоритетни за нашето правителство, защото делът им в общия продукт остава същия, но някои прости синдикални искания ще бъдат задоволени, за сметка на:
 
1) Много по-малко преподаватели във ВУЗ-овете
 
2) Още по-високи студентски такси
 
3) Изгонване и на последните ни останали учени в чужбина (България е с
най-нисък брой на учени на глава от населението в ЕС – 2,8 на 1000
човека срещу над 13 на 1000 във Финландия например)
 
4) Намаляване на броя на учителите – явно се гони съотношение ученик –
учител, надвишаващо 18/1, което е твърде по-голямо от средното в ЕС –
15/1, и сегашното в България – 13/1.
 
5) Увеличаване на учениците в паралелките от 20 в паралелка към 35 в
паралелка. (поради намалелия брой учители) и съответно понижаване на
нивото на преподаване
 
6) Закриване на много от училищата по селата – а оттам и
обезлюдяването на съответните райони.
 
Учителите, които отстояват (заедно с нашите движения, профсъюзите, Съюза на Учените и други организации) 5% за образование и 0,8 % за наука в новия бюджет, са вече твърде уморени от дългия протест.
Затова ние, Гражданското движение за защита на науката и образованието (организация на преподаватели и учени), студентската и ученическа организация "Призив" и сдружението на учители "Инициатива за промяна", организираме факелно шествие на 31 октомври 2007 г. (сряда) от 18,00 часа от НДК до пл. "Ал. Невски" (или мястото на събиране на учителите) в подкрепа на един приемлив бюджет за образование и наука през 2008 г. Исканията за 5% от БВП за образование и 0,8 % от БВП за наука в новия бюджет са изключително скромни и минимални за европейска страна. Ако предложения днес бюджет на Орешарски бъде приет, можем да се простим с идеята да получим нормално образование в България и да имаме сериозни научни изследвания – и последните учени-ентусиасти ще избягат в чужбина.
 
Колеги, призоваваме ви да участвате в това шествие – индивидуално или като убедите собствените си ректори, декани или директори да прекратят занятията в сряда, 31-ви октомври, от 17.00 ч. Съберете заедно по факултети, институти и елате в 18.00 ч. пред НДК!Вземете факли, свещи и запалки с вас! Вземете най-вече вашите студенти и докторанти. Те са нашето бъдеще! Разкажете им ИСТИНАТА!
 
 
Движение на младите учени "2Х&3Х" http://argobg.info
Гражданско движение за защита на науката и образованието,
Инициатива за промяна, http://protest.npmg.org
Организация на учащите се в България „Призив” http://www.priziv.org