Начало Акции Мощна победа в СУ

Мощна победа в СУ

ПечатЕ-поща


На 27.02.2013 г. студентите от СУ излязохме на протест, за да защитим прекия си интерес. След като за поредна година ръководството на Университета реши да вдигне таксите, над 500 колеги се събрахме в двора на Ректората, показвайки, че няма да се примирим с поредната несправедливост.

protst su

Повече от два часа дворът и сградата на Ректората кънтяха от скандиранията ни: „Не на таксите”, „Искаме да учим, нямаме пари!”, „Много сме, силни сме!” „Кой не скача е за такса”, „Ние сме студенти, нас не ни е страх!”, „Всеки ден ще е така до победата!” и др.

protest su2

protest su10

Нито сесията, нито лошото време, нито дори финтовете на ректора Илчев преди протеста успяха да разколебаят и да намалят заряда на студентския протест. Наред със скандиранията, бяха направени множество изказвания, разобличаващи погрешната политика на Университета в последните години и още по-вредната държавна политика в сферата образование.

protest su4

На трансперантите може да се прочете „Не на вдигането на таксите в СУ”, „Днес с 8%, после с колко?!”, „Ние не сме ходещи такси”, „Образованието ни трябва да е скъпо само на душата” и др. Бяха изготвени картонени щитове на знанието, с които да се пазим от вредящите реформи.

protest su5

protest su6

protest su7

protest su11

Протестът направи една обиколка на сградата, приканвайки колегите от залите да подкрепят каузата. Малко преди започването на Академическия съвет, студентите направиха второ шумно шествие през коридорите на Ректората, което завърши пред ректорския коридор, известен сред колегите като „алеята на славата”. Ректоратът се оказа окончателно превзет от протеста, а възгласите се прехвърляха през стените на заседателната зала.

protest su8

Вътре на Академическия съвет цареше необичаен смут, но въпреки извънредната обстановка, тогите все още таяха надежда, че таксите ще останат. Беше им връчена подписка с близо 4000 студентски подписа и от тях се поиска само едно – да се вслушат във волята на студентите. Макар и с неохота, решението бе прегласувано – 8%-ното увеличение отпадна, а новината беше посрещната от стотиците студенти с бурни възгласи „ПОБЕДА”.

protest su9

Този протест беше изключително важен за студентската общност. Показа силата, убедеността и единството ни. Показа възможността да променяме всяко несправедливо решение. Този протест дълго ще ни вдъхновява, когато се изправяме пред новите проблеми.

Организирани и убедени, няма как да бъдем победени!

protest su12