Начало Акции На 25 януари в СУ: елате всички да спрем покачването на таксите

На 25 януари в СУ: елате всички да спрем покачването на таксите

ПечатЕ-поща
17112011Университетската общност отново доказа, че е усвоила с изключителна прецизност играта на покер. Само три месеца след като беше преизбран, уважаемият ректор на Софийски университет разкри пред почитатели и опоненти, че е велик картоиграч и умее да блъфира. Заявил публично, че нашумялата реформа във ЗВО няма да се приложи на практика (поне тази година), т.е. студентите да покриват не 1/2, а 2/3 от държавната издръжка за обучението си, професор Иван Илчев сякаш забрави даденото обещание (разбира се, само на думи) и на 06.01.2012г. изпрати официално писмо до деканите на всички факултети, в което дава свобода на деканите да определят новите такси. В това писмо няма нито дума за това, че евентуалното им увеличение ще бъде непосилен проблем за мнозинството студенти. Нито един опит да помоли, убеди или накара деканите да не предлагат по-високи такси. Предложенията за новите такси на всяка специалност ще се изслушат и гласуват на 25-ти януари, сряда на Академичен съвет, който ще се проведе от 16 часа в Конферентна зала 1 на Ректората, СУ.

Интересен е въпросът за естеството на проблема. От една страна бягането от отговорност и по същество неспазването на публично обещание хвърля съмнения върху съвестта на „новия” ректор. От друга, погледнато през призмата на студентската „платежоспособност”, увеличението на таксите може да се разглежда като явен опит за издевателство върху студентите и запълването на дефицита на университетската хазна с техни пари. А дали това стечение на обстоятелствата може да се нарече проблем? Истината е, че въобще не сме в правото си да съдим Илчев, тъй като той най-чистосърдечно изказа своите три предизборни обещания към избирателите и Университета: „Ще работя в рамките на възможностите си, но невъзможното не мога да направя. Ще работя за всяко смислено предложение, което получа. И ще се боря за достойнството на Софийския университет.“ В крайна сметка кой е ректора на най-стария и безспорно най-акредитиран университет в България, че да се опълчва на министъра на образованието и да отстоява правата и благото на университета и студентите?! А нима е смислено студентите да плащат ниски такси, за да учат? И не е ли недопустимо да се петни името и руши имиджа на най-заслужилия университет в страната, като се вдига шум около него и се защитават автономни, самостоятелни позиции, различаващи се от тези в Парламента.

И така.. от изключителна важност е да се спазват предизборните обещания, дадени от новопостъпващ в длъжност човек, тъй като хората трябва да му имат доверие, да са сигурни, че ще изпълнява задълженията си съвестно и честно.
Тук обаче отново изниква въпрос: А не е ли казаното от Илчев за неувеличението на таксите също вид предизборно обещание?
Все пак един студент може да съществува и без да учи в университет, но за един университет наличието на студенти е жизнено необходимо. А при едно ново увеличение на таксите и превръщането на държавните университети в частни, кой ще учи в тях?

Приятели, логично ли е според вас да защитаваме позицията си, да не искаме увеличение на таксите? Защо да мълчим и да скланяме глава, да се втренчваме невиждащо в земята долу? Ние сме бъдещето, ние сме младите хора, които трябва да се борят за правото си да учат, да се развиват и да се себеутвърждават. Ето защо трябва да се борим за една по-добра държава, която осигурява добри възможности на младите хора и се опитва да ги задържи под крилото си.

Присъединете се към група „Призив” в сряда 25 януари 2012 г. от 16 ч в Конферентна зала1 на Ректората на СУ, за да изкажем заедно позицията си пред Академичния съвет! Не се страхувайте! Всеки млад човек има право на глас, право на висше образование, право да изкарва прехраната си чрез квалифициран труд, право да живее...

Силни сме, когато сме единни!!!