Начало Акции Почистването в Студентски град на 12.04.2009 г.

Почистването в Студентски град на 12.04.2009 г.

ПечатЕ-поща

Дълго време ние, Призивци, обсъждахме кога е най-подходящо да организираме почистване в Студентски град. И докато се начудим, заваляха покани и предложения - сякаш всички бяха решили през април да чистят именно там – еколози, университети, общежития. Прекрасно звучи, човек ще си каже, че с толкова ентусиасти Студентски град ще светне от чистота. Ами, зависи от ентусиастите.


studentski grad chisteneНие се включихме активно в почистването около 57-и блок(ето тук можете да прочетете повече: http://priziv.org/forum/showthread.php?t=498 ) и в организираното от университетската телевизия Алма Матер мероприятие, проведено на 12.04.2009 г. Ето тук може да се прочете обявлението:
http://amtv.bg/index.php/bul/Novini/...ad-na-Cvetnica


Бяха поканени "светилата" – районният кмет Дилчев, Бате Бойко, та даже и Станишев (последните двама, както се и очакваше, по особено уважителни причини не можаха да присъстват) и др. с цел да бъдат изнудени да дадат някакви обещания и да няма как да се измъкнат после. Явно поради това и имаше толкова медии, които не съвсем в духа на почистването си бяха паркирали колите по средата на градинката. Инициатори на чистенето пък се оказа не кой да е, а собствениците на заведението "Баба Яга". Именно това заведение активно спомага за "поддържането" на градинката пред 38 блок във вид, сходен по-скоро на бунище. Доста цинично, нали? Едни от основните замърсители, а и представители на интересите на собствениците на заведения, се сетили за студентите и решили да извършат малко благотворителност. Но да не си помисли някой, че от "Баба Яга" някой е вдигнал и едно боклуче, не, разбира се, те само спонсорираха почистването на студентите с чували, ръкавици и безплатен обяд за организаторите. А чистенето е запазено за студентите.


Университетската телевизия иначе добре го беше замислила – музика, водещи, свободна трибуна за изказвания – въобще, събитието имаше потенциал. Само че липсваха в голяма степен двете най-важни неща – студентите и чистенето. От общо към 50-ината човека, по-голямата част бяха от Алма матер, 10-ина човека от т.н. "съорганизатори"(ПРИЗИВ, ЕЛМА, СРОКСОС и даже двама от партия "Зелените"), медии, светила и най-много 5-6 случайно дошли студенти. Да, наистина голяма част от колегите са апатични и не биха се отзовали на покана за чистене, но всички останали просто не са знаели. Може би колегите от телевизията са се предоверили на рейтинга си, смятайки, че всички студенти посещават сайта им и затова са сметнали за ненужно да разпространяват информация по алтернативни начини – листовки, плакати и то в голямо количество из Студентски град.


Отивайки, първото нещо, което виждаме, е самата градинка не в обичайния си, подобен на бунище вид, а изчистена и с изкопани дупки за дръвчета. Оказа се, че няколко часа преди началото на студентското почистване, от общината била изпратена ударна група, която да пооправи кочината. Е, значи като се размърдат студентите и общината почва да си гледа работата. E, пак изхвърлихме към 30-ина чувала боклук , но основната маса гадости липсваше. Въпреки това, в продължение на 2 часа хората стоически събираха по фас от пътеките. С дръвчетата за засаждане пък, явно е станал някакъв гаф, защото като че ли се садяха клончета, а не фиданки. От Алма Матер ТВ обаче, обещаха да поправят тази грешка в най-скоро време и ние се надяваме това наистина да стане.
Доста пресилено би било, ако се каже, че кипеше неуморим труд. Например, двамата хубавци от "Зелените" не можеха да чистят, тъй като бяха твърде заети със събирането на подписи за партията си. Подобно действие е особено не на място на такъв тип проява – събрали се хората да почистят, за да си очовечат местообитанието и пристигат т.н. "еколози", които явно не проявяват интерес към почистването, но за сметка на това виждат в струпването на хора на едно място златна възможност да посъберат някой и друг глас за партията. Не стига това, ами единият от тях си позволи да ни занимава от трибуната с новия законопроект, предвиждащ имуществен праг за явяване на избори. Може би се чудите това какво общо има с повода, по който се бяхме събрали? Ами и аз бих искала да знам, но за сега единственото логично обяснение е, че партийците от "Зелените" не се вълнуват много-много от конкретни екологични проблеми, като замърсяването в Студентски град, но пък смятат за жизненоважно влизането си в Парламента. Този път дано митът, че "точно тая партия ще ни оправи", се поразсее преди да сме препатили жестоко.

Но както и да е. Призивец също направи изказване, свързано с конкретно искане към г-н Дилчев за ограда пред 57 блок, спираща паркирането на автомобили върху зелените площи. Районният кмет от своя страна побърза да отговори по микрофона уклончиво и с общи обещания за "огради пред всеки блок" някога си. Наложи се на два пъти да го преследваме из паркчето докато го накараме да каже нещо конкретно, а именно, че ще направи каквото може и ще съдейства за колчета. Сега остава да му го напомним. Все пак идват избори, с малко натиск може пък да се принуди да посвърши нещо.


Към края на предвиденото за почистване време (13:00 часа), когато градинката пред бл. 38 вече лъщеше от чистота, един от "случайните" студенти призова от трибуната да се преместим в съседната градинка (намираща се на по-малко от 20м), която не беше засегната от ударното почистване на общината и тънеше в мизерия. Е, освен него, още цели четирима души отидоха да поизчистят (двама от които Призивци)от общо 50-ина. По едно време дотърчаха и активните събирачи на подписи от "Зелените", но истинското чистене не им се понрави и след 15-ина минути се насочиха към безплатния обяд. А тези, които останахме (още веднъж подчертавам – общо 5 души), изхвърлихме над 20 чувала боклук и чистихме до 16:30 часа. Поради това не можахме да се възползваме от безплатния обяд, но пък имахме жестока мускулна треска, схващания всякакви и приятното чувство на удовлетвореност от добре свършената работа. Наистина не успяхме да изчистим цялата градинка, а само половината (какво ли щеше да стане ако бяхме не 5, а 15 човека), но и това никак не е малко. Специални поздрави и благодарности за вложените огромни усилия на Мартин, Елина и студентът по Европеистика, на когото не запомних името, за което съжалявам. Надявам се тепърва да се срещаме по такива поводи. Дано да има още такива млади хора като нас и тях, на които все още им пука за нещо повече от себе си. С труда, който положихме в името на един по-добър Студентски град, показахме, че няма невъзможни неща, стига да има убедени хора. Дано инициативите за облагородяване на Студентски град тепърва предстоят. Доколкото зависи от нас, това беше само началото.

 

Това е материалът на Алма Матер ТВ за почистването. Като изключим сериозното преувеличение на бройката студенти, материалът е доста добър и заслужава да бъде прочетен.eki_13

 

 

Засегнати лица се разпознаха в репортажа и дадоха своята версия на случилото се. Цялата дискусия можете да проследите ТУК на нашия ФОРУМ.