Начало Акции Празникът на СУ 2012: миг от дълголетието на борбата

Празникът на СУ 2012: миг от дълголетието на борбата

ПечатЕ-поща

patronen praznik SU 2012 1

Днес на 25 ноември 2012 г., неделя сутрин, отново на патронния празник на СУ имаше изненада. Действително, ние, явилите се на официалното шествие с тоги без тоги, не бяхме присъствали на предишните цели 123 на брой чествания на свети Климент. Така е, защото изпуснахме промоцията на „елексира на дълголетието” и това ни позволява да си спомняме само от крайчеца на последните два века. Но въпреки тези несъвършенства и с недавна изразена мисъл от страна на студенти, че СУ е религия, дръзнахме пак с риск да светотатстваме, да сме там. За тези, които вече са били, е истина, че денят натежава от повторението на думата „величие”, с което се призовава духът на средновековния учен и на шествието се ходи с крачки тежки и мисли нелеки. 

patronen praznik SU 2012 2

За да не губим форма – академици и студенти, последните държим огъня жив. А схватката между вековната университетска традиция с младо налаганото от страна на студентско движение „Призив” празненство – яростна. И този път освен цветя за паметника, имахме хартиено приветствие със слова за академиците. Писменото ни послание високо разсече мълчанието на ноемврийското утро и като ръцете на Климент страховито надвисна над всички преклонени глави и недоизказвани истини.

patronen praznik SU 2012 3

Нашият транспарант напомня народната мъдрост „Век живей – век се учи”, която погрешно сити финансисти и банкери, щедро обслужващи студентските затруднения в сиромашката ни държава, могат да счетат като пожелание за дълголетие. Ясно и точно,  лице в лице, академиците и техните височайши придружители можаха да прочетат, че ние се борим за безплатно образование. Даже век да ни пречат, даже век реформи да прокарват и да завършат с университета като най-обикновен пазар за покупко-продажба, от нас и борбата ни срещу приватизацията на науката и знанието и век не могат да се отърват. „За” сме знанието да е отговорност на всички ни, предавано свободно и служещо на интересите на мнозинството от народа ни. Против сме да ни ограничават, делят, потискат и разкъсват обществото на привилегировани и низвергнати. И вярваме, че борбата ни отново ще измени облика на Софийския университет към по-добро, на обществото ни към по-добро.

patronen praznik SU 2012 4

Така че следващите чествания като свой празник да го чувстват самите студенти. И в характерния ни вече стил отново и отново ще громим всички фалшиви и теглещи ни назад порядки.

patronen praznik SU 2012 5