Начало Акции Протестът на студентите по медицина завърши с безусловен успех!

Протестът на студентите по медицина завърши с безусловен успех!

ПечатЕ-поща
Днес студенти и кандидат-студенти от Медицинския факултет на Софийския университет протестираха пред Министерски съвет. Причината бяха новите драстично повишени такси за специалностите им. Колегите медици изразиха своето недоволство с трансперанти с послания.
protest medicina su

 

Резултат имаше – министърът на образованието Сергей Игнатов се срещна с протестиращите и обеща, че таксите за специалности Медицина (2 713 лева) и Медицинска сестра (1 443 лева) ще бъдат върнати до нормалния им размер (съответно 925 лева и 720 лева) още на заседанието тази сряда. Новите суми са били приети по стандартния ред, заедно с всички останали такси, по предложение на Академичния съвет на Университета, който е поискал корекция, казвайки, че става въпрос за техническа грешка. Министърът окачестви забавянето на прегласуването на тези такси с повече от месец като „лоша комуникация“. Също така той заяви, че специалността Медицинска сестра все още няма акредитация. Намекна се, че има и други такива специалности.

protest medicina su 2

 

 

 

Което поставя въпроса, ако наистина е така защо тези специалности съществуват. Отговор ще търсим от ръководството на СУ.

Ето видео от БГНЕС с думите на министър Игнатов, както и на Иван Иванов, един от организаторите на протеста.

Това е безспорен успех, постигнат с много усилия, за които колегите заслужават поздравления!protest medicina su 3