Начало Акции СИЦ е за студентите, не за политиците – протестната акция на 9 март

СИЦ е за студентите, не за политиците – протестната акция на 9 март

ПечатЕ-поща

dsc01387

На 9 март осъществихме пролетно засаждане на дървета и цветя пред Студентски исторически център. Събитието, организирано от „Призив”, имаше и протестен характер срещу положението, до което бе доведен в последните месеци СИЦ от част от официалните му по устав отговорници. Положение, изменящо замисъла на Центъра и застрашаващо го от унищожение. (повече информация тук и тук)

DSC01265

 

dsc01164

В полудневното облагородяване на градинката до блок 52 в Студентски град взеха участие близо 20 колеги – действащи студенти и докторанти на различни факултети от СУ, УНСС и МУ и наскоро завършили колеги и съмишленици. Мнозина от тях вече са участвали в ремонтирането на помещенията в СИЦ през 2012 г. и изграждането отвън на алеята и пейките, към които вчерашната акция добави нова красота с 2 брези, 2 липи, един червен дъб и множество цветя. Зеленото пространство беше и почистено, засадените рози – подкастрени и прекопани, а по краищата – „засадени” автомобилни гуми, които да спират колите от паркиране. Всичко това се случи в мекия слънчев предиобед сред весело настроение и шеги, в атмосфера на взаимопомощ и безвъзмездни усилия. Средствата за закупените растения (75 лева) бяха събрани солидарно членовете на „Призив” и други присъстващи студенти.

dsc01324

DSC01319

Събралите се колеги изготвиха и плакати с послания за бъдещето на СИЦ. Те изразяват убеждението, че Центърът, замислен като алтернатива на средата в Студентски град, като място за културно-просветна и академична дейност, място, изградено от студенти за студенти, трябва да запази своя характер и да бъде доразвивано. Основно послание на акцията стана „Самоорганизация и академизъм, а не партийност и кариеризъм!”.
Вложените от наша страна цялостни усилия досега за СИЦ доказват на практика, че студентите могат да постигнат много с ясни цели и честни намерения. Вярваме, че само с общата ни активност СИЦ може да бъде спасен от партийните и бизнес апетити. Но борбата няма да е кратка, нито лесна. Изходът от нея зависи от готовността ни да отстояваме принципите си .

Поздравления за всички, които взеха участие!

dsc01402