Начало Акции Успяхме: На 22 октомври отвори врати Студентският исторически център!

Успяхме: На 22 октомври отвори врати Студентският исторически център!

ПечатЕ-поща

otkrivane 1

На 22 октомври 2012 г. дойде дългоочакваният ден по откриването на Студентски исторически център в блок 52 – Студентски град, София. Събитие така желано, предшествано от половингодишен ремонт на доброволни начала – със студентски труд и средства. Самата идея, както и начина й на осъществяване, е чисто студентска и съчета съвместните усилия на десетки студенти, докторанти, ученици и дипломирани студенти.
 
Привечер на 22 октомври на тържеството-откриване дойдоха освен пряко замесените в създаването на мястото, още техни приятели и колеги, живущи в бл. 52 и съседните общежития студенти. В самото начало с кратки слова се отбеляза, че Студентски исторически център има за цел действително да измени средата в Студентски град, ставайки място за образование и подготовка, култура и общуване между студенти-хуманитаристи и историци от СУ и всички останали студенти от различни специалности и университети. Изтъкна се водещият принцип, който инициаторите считат за отличителната черта на мястото: развитието му да се осланя на студентската доброволност и участието, които ще гарантират на средището истински независим и студентски характер. Момента с участието е ключов и за това, че тепърва има доста работа по обзавеждането, поддържането и изпълването със съдържание на мястото. 
 
otkrivane 2
     
Гостите – бъдещите ползватели на центъра, разгледаха специално наредена изложба, разкриваща моменти от дългия и нелек ремонт на помещенията. Отделно можаха да видят и първите книги в книжния фонд – дарение от Историческия факултет на СУ. За накрая беше предвидена и почерпка.
 
otkrivane 3
 
Изграждането и започването на работата на Студентски исторически център е гордост за целия колектив и дейност на Студентско-ученическо движение „Призив” – дадохме всичко от себе си мястото да го има. Големи поздравления заслужават дейните и напълно участващи в инициативата докторанти от Младежка историческа общност, които дадоха много от себе си общата идея да успее.
 
otkrivane 4
 
Познаваме в годините след 2008 г. много опити да се подобри битието на студентите в зоната на общежитията и участието ни в тези усилия създаде вярата в една нова алтернатива. Вярваме, че Студентски исторически център е алтернативата на ограничаващата ни среда и условия – това е нашият студентски отговор за по-добро, красиво и справедливо бъдеще на хората.
 
otkrivane 5