Начало Акции Върнете парите за стипендии! За нас образованието е важно!

Върнете парите за стипендии! За нас образованието е важно!

ПечатЕ-поща

podpiska2.jpg
 И тази учебна година започна с нови притеснения за студентите, по-специално за тези от Софийския университет. Нека си припомним, че през лятото още предишното правителство (на т.нар „Тройна коалиция”) счете икономическата криза като добро извинение за орязване на бюджета за наука и образование с 25%, а междувременно същият кабинет през февруари щедро беше отпуснал половин милиард (500 милиона) лева за „закъсалите” финансово предприятия, както твърдяха. В действителност тези обществени средства се вляха в активите на частните търговски банки... Реакция срещу тази несправедливост имаше- на 16 юни 2009 г. студенти излязоха заедно с учители в общосиндикален протест, организиран от КНСБ ( ТУК  ). Но това, което не успяха да сторят предишните управляващи, получи усърдните усилия на новоизбраната изпълнителна власт и още на 11 август т.г. Министерски съвет взе решение да ореже парите за висше образование с 20 млн. лева. Така, независимо от несекващите яростни нападки към бакиите на прежде властващите, новите звезди на родния политически небосклон бързат с изпълнението на зловещата и громяща програма на Световната банка от есента на 2007 година, известна като програма „Сатър” на българското образование ( ТУК  ).
   Но да се върнем на темата по-отблизо - как се отразява тази политика на правителствата върху студентите в държавните ВУЗ-ове? Неизменно таксите се покачват и на учащите се отдавна им се вменява, че това е нещо нормално, нещо, без което те едва ли не не могат. Но има и новости. 

 

Един спонтанен отзвук се превърна в самоорганизация
 
     Конкретно в Софийския университет нашите колеги, подаващи молби за получаване на стипендии за постигнат висок учебен успех, първи усетиха изненадата от планираното влошаване. Те тревожно споделиха, че заедно с подаваните документи в графата „получавана сума” за семестъра е записана сума от 360 лв.- т.е. по 72 лева на месец. Досегашният размер на стипендиите в СУ за учебната 2008/09 година беше 120 лв. Междувременно на 20 ноември изтичаше крайният срок за подаване на молбите, а ден преди това колеги създават в станалата популярна Фейсбук мрежа група за изразяване на несъгласие с тези планове на властите и обсъждане на идеи за отстояване на засегнатите ни права. Заедно с това темата стана широко обсъждана в електронния форум на университета и, противно на общоприетите представи, че всяка добра идея може да се задуши от колебливост и от виртуална пристрастеност, формирана бе Инициативна група. Предложиха се и декларации, които да се отправят до ректорското ръководство, като се разпространят сред колегите ни за подкрепа чрез подписка. Идеята за противодействие на това посегателство върху интересите на студентството взе присърце и групата на организираните студенти от „Призив”. Заедно решилите да действат студенти се разпределиха на групи от по 2-3-ма и започна една одисея из помещенията и дворовете на университетските факултети.  
 
Подписката показа всеобщо чувство на солидарност
 
     Започнатата на 26 ноември подписка имаше само 4 дена за обхващане на всички желаещи да се включат в нея. В текста на декларацията ( ТУК  ) към нея основното искане е да се запазят размерът на стипендиите на 120 лева и общият им брой на 3000 души. „Колеги, това е подписка срещу орязване на стипендиите в СУ. Включете се!”- тази реплика можеше да бъде чута и тя беше повтаряна търпеливо стотици пъти от студентите в инициативата. Заедно с това събиращите подписките отговаряха на въпроси, доразясняваха и разговаряха със срещаните по този повод колеги. Настроения сред учащите се има и в двата полюса- от „ще променим ли нещо с това” до „хайде да протестираме”. Но забележителното е и което променя много само по себе си, че повечето подкрепили с подписа си обръщението до ректора за ненамаляване на стипендиите никога не са получавали, а и надали скоро ще получават стипендии! Нагласите се обърнаха и считаното за рядко (а някои твърдят- изчезнало) чувство за взаимопомощ и солидарност между хората отново, напук на злословещите и всеотричащите, се задейства. Сякаш с всеки попълнен лист с имена, факултет и подпис се чуваше по един звън от разкъсващи се окови. И когато някой се разколебаваше дали да подкрепи справедивата борба, друг му подсказваше с многозначителното „че то и аз не получавам, обаче искам колегите ми да не са ощетявани!”. Отказалите да се включат в декларацията са отделни, пренебрежително малки единици. 
     В такава обстановка на всеобща подкрепа и разбиране часовете, прекарани в събирането на тези гласове, са усещане за раждането на нещо ново, преживяване, оправдаващо напълно доброволно положените усилия и труд!
 
Студентите и ръководството на СУ: две различни измерения  
 
     Близо две седмици след срока за молбите студентите бяха държани в неведение от ръководството за това колко пари и какъв брой ще ги получават. За тези две седмици на хиляди студенти им стана ясно очевидното в такива случаи, а именно, че мълчанието е предвестник на лоши новини. Но вече всички знаехме и друго– това ръководство в лицето на ректора Илчев, Академичния съвет и прочее цели две седмици показа истинското си отношение към студентите: на незачитане и неуважение. Обаче въпреки това студентите, събирали подписките, решиха да покажат на тези достолепни персони, че има и друг начин. Над 1 900 студента съвсем ясно и недвусмисленно сложиха подписа си под искането не особено високите и до момента стипендии да не бъдат намалявани, нито да бъде намаляван броят на получаващите ги. 
     Каква поразителна разлика?! На един студент му отнема минута да покаже ясно и недвусмислено какво му е отношението. На ръководствдото не му стигнаха две седмици за това...
     Затова инициативната група на 2 декември  внесе този своеобразен референдум с хиляди гласове и поиска среща със зам.-ректора и ректора на университета. И едва тогава властимащите изплюха камъчето за осъщественото орязване. Този семестър СУ възнамерява да изплати 2 200 стипендии в размер от 90 лева за месец. Или 800 студенти губят правото си на парично вънаграждение, а останалите ще получат сума, окастрена с 25%. 
 
РЪКОВОДСТВОТО НА СУ ИМАШЕ ЕДНА СЕДМИЦА ДА ОТГОВОРИ НА ИСКАНИЯТА на нас, студентите. И да реши дали подкрепя своите студенти, като оспори заедно с нас правителственото решение за съкращаване на субсидията за висше образование, или подкрепя антисоциалната държавната политика за сметка на своите студенти.  
    
 
Сагата със стипендиите продължава: университетското ръководство се подигра със студентите!
 
     На 9 декември група студенти посетиха г-жа заместник-ректора Шишиньова, за да получат обещания лично от нея отговор на въпросите (в писмен вид), поставени от близо 2000 студенти преди 1 седмица. 
     Отговорът беше, че… няма отговор! Нито г-жа Шишиньова, нито г-н Илчев са сметнали за нужно да отговорят на поставения от студентите въпрос какво се случва със стипендиите и докога ще продължи взимането на решения „на тъмно”. 
     Въпросът дори не е поставен на състоялия се на 7 декември ректорски съвет (въпреки изричното обещание за това)! 
     Една седмица вече мина, очертава се и тази седмица да не бъде получен официален отговор. Очаква се завръщането на г-н Илчев от Китай и получаване на отговор лично от него на 15 декември (приемното време на ректора е от 14.00 до 15.00 часа). Смятаме, че тогава всички студенти, заинтересувани от въпроса за стипендиите и въобще от това, какво се случва с тяхното учебно заведение, трябва да намерят начин да се съберат и да получат чакания отговор. 
     Време е подигравките и бюрократичните хватки, използвани срещу студентите, да престанат и да се заменят с яснота, откритост и честност във взаимоотношенията по оста учащи – университетско ръководство.