Начало Акции За прожекцията на "Gasland" и след нея

За прожекцията на "Gasland" и след нея

ПечатЕ-поща
Сезонът на документалните филми в СУ беше открит тази учебна година с прожекцията на „Газланд” на режисьора Джош Фокс. На 6 октомври десетки студенти се отзоваха на поканата на „Призив”, за да научат повече за начина на добив на шистов газ и последствията от това върху природата и здравето на хората.

gasland projekcia

      За темата на филма е точно да се каже, че е особено актуална за България, след като това лято министри подписаха договор с американския концерн „Шеврон” за проучване на шистов газ в Шуменско. Добруджа и други райони в Северна България се считат за райони със залежи от газоносни шисти, а заплахата идва още при проучването им, тьй като технологията практически е същата, като при същинския добив. Тя се нуждае от голямо количество химикали, вода и предизвиква неконтролируем теч на метан и опасни елементи, както във водите (подпочвени и повърхностни), така и във въздуха. Причинява и сеизмични трусове.
Трус настъпи и преди началото на филма, тьй като поради технически гаф от наша страна, пускането му се забави. Дошлите колеги останаха да гледат филма, което е потвърждение за високия им интерес. Радваме се, че „Газланд” се стори интересен и полезен на присъстващите в зала 23 на Историческия факултет. Поради грижливото медийно и информационно затъмнение в обществото ни по въпроса за опасността от експлоатацията на тази горивна суровина се дадоха предложения повече да се разпространява този и други подобни документални филми. Сигурно е, че всеки от нас може да сподели със своите приятели и близки какво ни очаква, ако не спрем безмерната алчност, готова за пореден път да погълне здравето и живота ни. Възпламенимата тема за ужасяващите последствия върху населението, безскрупулността на заинтерсованите корпорации и измамността на институциите също така предполагаше взривоопасна дискусия. Желание за това не липсваше, но времето се оказа ограничено.
 

Раздаден беше и първият за тази година 16-ти поред бюлетин, който като студентско печатно издание излиза за четвърта година.

 
     В събота, 8 октомври в София се състоя и протест срещу решението за проучване и евентуален добив на шистов газ в страната ни. Посетилите нашата прожекция бяха информирани за проявата и поканени да се включат в нея. Напук на баналните брътвежи срещу уж всепоглъщащата студентска апатия и бездушие, дузина присъствали на филма изразиха отношението си по темата и на улицата. В шествието се включиха стотици предимно млади хора, обединени от желанието да се спре рушенето на природата и заплахата за хората. Протестиращите се бяха приготвили с различни и оригинални плакати, скандира се „Не за нас шистов газ”, „Чиста вода, здрава земя”, „Шистов газ – на Марс!”. От институциите съвсем пряко се поиска да спрат шистовия експеримент, като върнат вече взетите срещу съгласието си пари – сега и завинаги. За младежката атмосфера на непоколебимост в шествието допринесе и малкия, но сплотен студентски блок, присъстващ със свой транспарант.

shistov gaz

 

     Действително ще са нужни още доста усилия за да се заличи тази несправедливост спрямо хората и природата. При показания заряд това изглежда възможно. Останалото зависи, както винаги, от всички нас.