Начало Акции ЗАЩО ПРОТЕСТИРАМЕ ТОЧНО НА 17-ти НОЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА СТУДЕНТИТЕ?

ЗАЩО ПРОТЕСТИРАМЕ ТОЧНО НА 17-ти НОЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА СТУДЕНТИТЕ?

ПечатЕ-поща
 17-ти ноември е Международният ден на студентите, познат и признат в целия свят. Но как започва всичко? Преди 72 години – през есента на 1939 година най-смелите от чешките студенти и преподаватели се противопоставят на хитлеристките окупатори, които превзели страната и потъпкали всички човешки свободи. Нищо не спряло студентския устрем към справедливост – боя, убийствата и арестите. В безсилна ярост поробителите, след като затворили всички университети, убиват в Прага на 17-ти ноември 9-ма студенти и преподаватели. Две години по-късно в Лондон в чест на репресираните чешки студенти Международният студентски съвет обявява датата за Ден на международна студентска солидарност. Историята помни оттогава още много героични прояви на студентите в защита на достойното съществуване, демокрацията и правата. В Гърция през 1973 г. студентите, обявили се за „Хляб, образование, свобода и национална независимост”, макар и разгромени с танкова и армия в Атинската политехниката, всъщност заедно с народа си сломяват жестоката диктатура на „черните полковници”.
     Днес 17-ти ноември отново пише история със студентско участие. Тази 2011 година на този ден десетки хиляди студенти по цял свят ще излязат да защитят правата си – срещу наличието и покачването на таксите – за безплатно образование; за неоттеглянето на държавата и обществените пари от грижата за общодостъпно образование; против всякакво насилие на властите да ограничават свободата и развитието на младите и още и още.
     В нашата родина България ние, студентите от години изпитваме всевъзможни притеснения и натиск от различните власти и бизнеса. Непрекъснато се намаляват държавните пари за висшето и средното образование; таксите се покачват ежегодно – а от 2012 се предвижда просто шеметно им увеличение; на свой ред, убеждават ни, че няма по-хубаво нещо от това да се теглят кредити, които при тази безработица и мизерия, могат да бъдат единствено от полза на банкери и свързани с тях политици и академици.
     Ето защо, колеги, ние излизаме заедно точно днес – да кажем СТИГА! Искаме да живеем по-добре, решени сме, като част от народа ни, да си помагаме един на друг – в името на свободата, справедливостта и знанието. Знанието, от което зависи да е по-добър утрешният ни ден.
Животът обича смелите!
Всички заедно:

на 17 ноември 2011 г, 11:00 часа             в двора на Ректората на СУ