Начало Раздели История 17 ноември 1939 г. – пролятата кръв на чешките студенти не е забравена

17 ноември 1939 г. – пролятата кръв на чешките студенти не е забравена

ПечатЕ-поща
       През есента на 1939 г. хитлеристките окупатори на Чехословакия (нарекли я протекторати Бохемия и Моравия) жестоко потушават протеста в Прага на студентите от
17noemvri.jpg
 Медицинския факултет на Карловия университет. Студентският протест се е състоял на 28 октомври, когато се отбелязва годишнината от независимостта на Чехословашката република. 
      Протестите продължават и на 11 ноември е прострелян студентът Ян Оплетал, който по-късно умира от раните си. За 15 ноември е било предвидено пренасянето на тялото от Прага в родното му място в Моравия. На погребалната церемония се стичат хиляди студенти и събитието се превръща в антихитлеристки протест. Точно това дава повод на хитлеристите да предприемат драстични мерки. Окупаторите затварят всички университети; заловени и пратени в концентрационни лагери са повече от 1 200 студента; но най-отвратителното престъпление се състои на 17 ноември 1939 г. – без съд и присъда са убити 9 студенти и преподаватели. Ето имената на деветимата студенти и преподаватели, убити на 17 ноември: Йосеф Матушек, Ярослав Клима, Ян Вейнерт, Йозеф Адамец, Ян Черни, Марек Фраувирт, Бедрич Кукала, Вацлав Шафранек, Франтишек Скорковски. 
     През 1941 г., на среща в Лондон, Международният студентски съвет обявява 17 ноември за Международен студентски ден, ден за международна студентска солидарност, в чест на репресираните чешки студенти.