Начало Раздели История Нужен ни е духът на МАЙ’68-ма

Нужен ни е духът на МАЙ’68-ма

ПечатЕ-поща
МАЙ 68– „Начало на една продължителна борба”През май 2008г. се навършват 40 години от славните майски борби на френските студенти срещу закостенялата френска „демокрация”.
 Всичко започва в края на март 1968г., когато студентите от Нантер възроптават срещу безконтролното стопанисване на средствата за образование от страна на университетската администрация.
В началото на май 1968г. френските власти опитват да накажат смелите студенти, които са дръзнали да попитат какво се случва със средствата, отпуснати за тяхното обучение .
                                                                                                                                                                       МАЙ 68– „Начало на една продължителна борба” 
Тогава обаче  в знак на солидарност с Нантер се надигат студентите от всички останали френски университети начело с Парижката Сорбона, че дори и гимназистите. Започва масова окупация на висшите учебни заведения – студентите ги обявяват за автономни народни университети. Паралелно със студентите се надигат и стотици хиляди френски работници. Рамо до рамо, под червеното знаме с лика на Че Гевара, студенти и работници обявяват война на всичко закостеняло, ретроградно и предизвикващо мизерия, безработица и безперспективност. В продължение на цял месец френската младеж, сплотена както никога до тогава, се бори за своето бъдеще.
Под влияние на френските събития студентски бунтове избухват още в САЩ, Германия, Испания, Италия, Белгия, Аржентина, Панама, Перу, Бразилия и др. – може да се каже, че ако 1848г. е „Пролет на народите” (да си спомним за демократичните революции, избухнали тогава в Европа и при това отново започнали от Франция!), то 1968г. е „ПРОЛЕТ НА МЛАДЕЖТА”.
Макар и да не завършват с победа (за което между другото ни най-малко не са виновни студентите), тези величави борби на световното студентство начело с френските учащи се са една от най-славните страници от историята на международното младежко съпротивително движение.
 Ние смятаме себе си, дейците на „ПРИЗИВ”, за носители на духа на МАЙ’68-ма, а за наше призвание смятаме неговото разпространение сред българската младеж. За нас духът на МАЙ’68-ма означава край на пасивността и апатията сред младежта, активна съпротива срещу настъплението на пазарния тоталитаризъм, солидарност между учащите се и, не на последно място – борба за демократично разрешаване на социалните и образователни проблеми. Нужно е този дух да овладее съзнанието на голямото мнозинство учащи се в България, за да успеем в най-скоро време да защитим погазеното си право на безплатно и общодостъпно образование, на достоен живот в нашата Родина, на гарантирано бъдеще за българската младеж.