Начало Раздели Младежта и образованието МРЪСНИ ИСТИНИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

МРЪСНИ ИСТИНИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ПечатЕ-поща

САМО ЦИФРИ: 

-         Българската академия на науките отчете, че до началото на 2006 г. България е загубила над 13 милиарда лева от т.нар. „изтичане на мозъци“ (реализиране зад граница на специалисти, получили образованието си в България).

-         Според проучвания на държавната агенция за защита на детето през 2003 г. над 70% от българските деца са се хранили некачествено, т.е. не са получавали достатъчно биологично активни вещества, а 7% от децата са били с поднормено тегло поради недохранване.

-         Увеличи се рязко делът на неграмотните хора – от 0.5% на 13%. До 1989г. всички деца имаха възможност да учат, а в периода 1989 – 1999 г. всяка година около 50 хил. напускат училище. През 2001 г. около 250 хил. деца в България не са посещавали училище, което е 21% от всичките 1,2 млн. Ученици(според „Витоша Рисърч” през 2007г. вече всяко второ дете отпада от образователната система! В същата анкета 9% отговарят, че ще се върнат в училище, ако родителите им позволят, 9% - ако не им се налага да работят, 10% - ако им дават безплатни учебници, 10% - ако в училище има безплатна храна, 15% - ако училището им дава професия .

-         Същевременно много деца стават жертва на експлоатация. Данни на Международната организация на труда сочат, че през 2005 г. 83 000 деца на възраст между 5 и 17 години работят (през 2007 г. КТ „Подкрепа” вече говори за 250 000 работещи деца!).

-         За безработицата сред младежта в България /данни на Световната банка/:

- Средно безработицата сред младежите в България е два пъти по-висока от общата за страната (характерна тенденция за целия ЕС!)...Значителна част от българските младежи не работят, но и не учат. Във възрастовата група между 15 и 24 години делът на бездействащите (младежи, които не работят и не учат) е бил 21%, а на незаинтересованите (хора, които не участват нито в пазара на труда, нито в училище) е бил 14%...Преобладаващата част от безработните са трайно безработни младежи с по-ниско образование. През 2005г. 60% от всички безработни са били такива в продължение поне на 1 година, а 34% не са работили повече от 3 години...44% от трайно безработните имат незавършено средно, основно или по-ниско образование. 

/Данни от анкетата от 2003 г. „ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА”, направена от Сметната палата сред 19 000 ученика/

 -          Децата са принудени да учат по учебници, които самите те смятат за идиотски .Това е мнението на над половината петокласници, близо 3/4 от осмокласниците и 86,23% от единадесетокласниците. Още по-жалкото е, че идиотски или не, но учебниците са лукс. 50% от децата признават, че семействата им трудно са намерили пари, за да ги купят, ако изобщо са ги купили.

-          Това, че учебниците са безплатни само в първи клас, е нарушение на Конвенцията за правата на детето, на конституцията и на Закона за народната просвета.

-          Школското здравеопазване е на много ниско ниво. Всеки десети петокласник, седми осмокласник и пети единадесетокласник никога не е ходил на профилактичен преглед при лекар. При зъболекарските прегледи положението е още по-лошо.

-          най-малките четат най-много. С книга в ръка прекарват свободното си време 27,49% от петокласниците. В VIII и XI клас процентът е 13,02% и 17,99%.

-          Две на всеки 100 деца ходят без никакви пари на училище. 40,61% от петокласниците получават стотинки за закуска през деня. Всеки пети 18-годишен - също. Приблизително половината от по-големите ученици се справят с до 2 лв. на ден.

-          Между 53% и 65% от децата нямат достъп до безплатен спорт.

-          5% от петокласниците, 20% от осмокласниците и 40% от единадесетокласниците са редовни пушачи. Като почитател на алкохола се определя всеки 13-и петокласник, над 1/3 от осмокласниците и повече от половината единадесетокласници. Наркотик са опитвали 1,52% от петокласниците, всеки 11-и осмокласник и всеки шести единадесетокласник.