Начало Раздели Младежта и образованието Повече пари за рейтинги = повече частно образование

Повече пари за рейтинги = повече частно образование

ПечатЕ-поща

privatizacia

През месец март образователното министерство реши да плати нови 1 525 000 лв без ДДС за нов рейтинг на университетите в България.

Рейтинговата система на висшите училища бе създадена през 2010 г. от консорциум от институт „Отворено общество”, социологическа агенция МБМД и Сирма Груп (консорциум „ИОО-МБМД-С”).

Срещу сумата от над 1.5 млн. лева новият спечелил поръчката ще има задачата да направи социологически проучвания за рейтинга.

В последните години парите за образование се орязват жестоко. Интересно е, че акцентът не пада върху този факт, а се набляга на това как ще се разпределят оскъдните средства чрез рейтинговата система.

Вместо студентите в цялата страна да се обединят срещу това, че образованието е „последна дупка на кавала” в политиката на държавата, чрез рейтинговата система има опасност да се конфронтират за орязаните пари. Тази опасност за нас, студентите, е възможност за политическата и бизнес власт да прокарат своите интереси.

И вместо министерството да отпусне необходимите средства за нормалното функциониране на университетите, то решава финансовия недоимък по типичен за последните 10 (ако не и повече) години начин. Преди броени дни в парламента беше гласувано на първо четене предложение за удължаване с още една година на възможността да се обучават платено студенти в степен бакалавър.


Платеното обучение за бакалаври беше разрешено чрез закона временно за две години – 2010/2011 и 2011/2012. Ако сегашните предложени промени бъдат одобрени от Народното събрание, платено обучение ще има и през предстоящата 2012/2013. И за да се затвори кръгът от решения – право да обучават платени бакалаври получават само тези университети, които са получили висока оценка от рейтинговата система.

С други думи, по-добрите университети получават правото да продават своя продукт на не толкова добрите бъдещи студенти. Ако трябва да доразвием тази политика в перспектива, ще се окаже, че сме на прага на създаването на търговски марки в образованието – ако искаш да си модерен и „марков”, трябва да платиш достатъчно.

Тази поредна стъпка, с помощта т.нар. рейтингова система, е част от скритата приватизация, която тече в образователната сфера от години. И въпреки наложените законови ограничения (до 5% от обучаващите се в даден ВУЗ могат да бъдат платена форма на обучение), опитът сочи, че това е само метод за навлизане на пазара в една по презумпция некомерсиална сфера, необходима за развитието на цялото общество, даваща шанс на по-голяма група млади хора независимо от техните материални възможности да се реализират.

Ходове, подобни на тези с рейтинговата система и платения бакалавър, имат за цел да пратят тази функция на образованието ни в миналото. Новото образование очевидно има съвсем друга цел – печалба. Доколко успешни ще бъдат тези намерения зависи, разбира се, и от реакцията срещу тези процеси в студентския лагер. Затова и научавайки за тези мерки, ние оставаме все така нащрек за поредната порция реформи, които по всичко личи ще затвърдят досега следвания курс на приватизация. И готвим своите отговори на тази противостудентска просветна политика.

stop privatization