Начало Раздели Младежта и образованието Реформа „Сатър” се задейства...

Реформа „Сатър” се задейства...

ПечатЕ-поща

Реформата „Сатър”, за която ние алармирахме още преди една година, зловещо се задейства. Под натиска на Световната банка и в интерес на местни олигархични интереси (особено що се отнася до стремежа към апетитни имоти) правителството извърши нова атака срещу устоите на българското училищно образование:
- Между 300 и 350 училища бяха закрити в цялата страна;
- закриването им беше последвано от разпродаването на тяхното имущество и на земята под тях;
- затварянето на училищата доведе до съкращаването на между 3000 и 5000 учители, а също и на уволняването или принудителното пенсиониране на десетки директори – това беше отмъщението на българската държава за безпрецедентната 40-дневна учителска стачка от есента на 2007г.;
- пострадаха и учениците – 14 000 от тях останаха без възможност да продължат да се учат.
Излишно е да казваме, че учителските синдикати и училищните парламенти не направиха НИЩО, за да попречат на МОН да осъществи своята пъклена програма.
Трябва да се отбележи обаче, че въпреки бездействието на учителските и ученически казионни организации, не всички училища преклониха глава пред МОН – някои от тях излязоха на протести против закриването си, други  излязоха в защита на своите  директори, бяха подадени жалби в съда против закриванията, уволненията и   принудителните пенсионирания (например в софийската 9-та Френска езикова гимназия се проведоха ред ученически протести в защита на принудително пенсионираната от МОН директорка на училището П.Малинска – виж снимката).  Някои училища пък продължиха учебния процес, въпреки официалния си статут на „закрити”, издържайки се с пари на родителите на учениците.
„ПРИЗИВ участва в кампанията по спасяването на две софийски училища – професионални гимназии:

В помощ на Софийска техническа гимназия

„ПРИЗИВ” научи, че едно от училищата, което е заплашено със закриване, е Софийска техническа гимназия – СТГ (бившият „Образцов механотехникум”) – най-старото техническо училище на Балканите, с 125-годишна история. Как се стига до тук? Допреди 10-ина години това е едно от най-престижните училища в София, даващо професионално образование и перспектива за бъдещо развитие на възпитаниците си. Но оттогава-насам гимназията постепенно се превръща в неатрактивна, в място, където могат да „добутат” средното си образование неуспелите другаде ученици.  Закриват се паралелки – от 32 преди 7-8 години, през 2008г. те са вече 7. Към днешна дата гимназията е в окаяно състояние, изправена пред фалит (колкото и смешно да звучи, това е „диагнозата” на МОН за изпадналите във финансови трудности училища) и със съвсем малко на брой ученици. В началото на 2008г. МОН решава да закрие училището поради липсата на интерес към него и лошото му финансово състояние.  За учебната 2008/2009 година не е обявен прием за нито една специалност в СТГ, а съдбата на училището е да бъде присъединено към ПГМЕ „Н. Й. Вапцаров” с цел „оптимизиране на мрежата на професионалните училища в София”.  Всъщност скритата цел обаче е да се заграби имотът и сградата на СТГ, намиращи се на изключително апетитно място – на кръстовището на бул. „Ал.Стамболийски” и ул. „Опълченска”, срещу софийския Мол. Учителите, родителите и учениците са се опълчили на МОН. В писмото си до Комисията по образование към Народното събрание учителите основателно задават въпроси: „Каква е стратегията на МОН за развитие на професионалното образование и какви професионални кадри са необходими на България? Трябва ли след години да отчетем грешка и да търсим от чужбина така необходимите ни специалисти?  Какви интереси обслужва закриването на СТГ? Каква България искаме – обслужваща Европа или развиваща се индустриална страна?”
  Благодарение на своята активност учители, родители и ученици все пак са успели да извоюват прием и за учебната 2008/2009 г.; предвиждало се е и вливане на ПГМ „Акад. Ив. П. Бардин” в СТГ (за положението в ПГМ – четете по-надолу). „ПРИЗИВ” се включи в кампанията в защита на СТГ с разлепяне на официално издадения плакат, обявяващ прием за ученици след 7. и 8. клас. В края на юни – началото на юли дейци на „ПРИЗИВ” залепиха десетки плакати в София. За жалост, самата СТГ направи твърде малко за тази спасителна акция и по непотвърдена информация в гимназията са изявили желание да се запишат едва 10 ученика (при необходими за сформиране на паралелка – 18 ученика).
По-подробен материал за положението в СТГ може да прочетете на нашия сайт под заглавие „Какво се случва в СТГ” .

Посещение в Професионална гимназия по металургия
 “Акад. Ив. П. Бардин”

 На 24 септември 2008г. представители на „ПРИЗИВ” посетиха ПГМ „Акад. Ив. П. Бардин”, разтревожени от слуховете, че е взето решение училището да бъде закрито, а учениците – преместени да учат в Софийска техническа гимназия (СТГ). Училището, намиращо се в кв.Ботунец, е със западнал двор и лошо поддържана сграда (такова е междувпрочем цялостното състояние на този работнически квартал). Личи си, че МОН не е полагало особени усилия за неговото запазване – явно пари се отпускат само за поддържане материалната база на т.нар „елитни училища”, предоставящи на Запада безвъзмездно „мозъците” на интелигентите български ученици. В ПГМ се учат 120 деца, предимно от ромски и от турски произход, социално-слаби. По думите на директора на училището, децата са категорични, че ако бъде закрито училището им, те няма да отидат да учат в СТГ (намираща се на около 3 часа път от Ботунец). А това означава още стотици деца, оставени на улицата без образование, без работа, с една дума – без бъдеще, които, вместо да станат квалифицирани работници-металурзи, най-вероятно ще попаднат в криминалния контингент (дали атаката срещу ПГМ не е освен всичко друго и част от атаката срещу МК „Кремиковци”?).
Ръководството на ПГМ обаче не е капитулирало и обжалва „присъдата” на МОН. Янка Такева, председател на учителския синдикат, явно нищо не е направила за спасяването на училището. Ако беше, щеше да спомене за това в някое от многобройните си интервюта, дадени от нея през лятото на 2008г., а не да констатира колко училища ще бъдат закрити, колко учители ще бъдат съкратени и как нейният велик синдикат организирал програма „Оптимист” – курсове за преквалификация на „излишни” учители.
 Посещението на „ПРИЗИВ” в един от най-бедните квартали на София разкрива как действа на дело инициираната от Световната банка (СБ) реформа „Сатър” за по-нататъшно разрушаване на българското образование. Мафията в образованието и науката, известна още като МОН, активно работи по изпълнението на предписаните от СБ директиви и това прави все по-необходимо организирането на учащите се и на техните учители и преподаватели в нови независими, истински организации в защита на жизнените им интереси, в защита на правото им на безплатно и общодостъпно образование, в защита на правото им на труд и достоен живот.
/Забележка: по последни непотвърдени данни ПГМ е спечелила делото срещу МОН на първа инстанция./

Някои въпроси и изводи във връзка с отношението на МОН
към професионалното училищно образование в България

След всичко гореописано остава да се запитаме: Каква е стратегията на МОН за развитие на професионалното образование в България? Отговорът е във фактите: постоянна редукция на професионалните училища, безучастност и безотговорност към проблемите им, липса на заинтересованост към бъдещите перспективи. С въвеждането на делегираните бюджети техническите училища са финансово осакатени, най-малкото заради скъпо струващата поддръжка на материалната им база и, принудени да се издържат както могат – чрез отдаване под наем на помещения, чрез дарения, с въвеждането на редица икономии и т.н. Те са поставени в ситуация на постоянна битка за оцеляване едно срещу друго, кое ще се окаже „по-достойно” от останалите, за да се задържи поне още една година.
На фона на тези факти си спомняме и препоръките на Световната банка (СБ) за оптимизиране на средното образование у нас – с цел да се повиши ефективността на инвестициите от бюджета се предлага подобряване на професионалното образование, като се закрият  всички професионални училища с прием на ученици преди 16 год. Посочва се и че професионалните училища са създадени за планова икономика и НЕ СЪОТВЕТСТВАТ НА СЕГАШНИТЕ НУЖДИ НА БИЗНЕСА.
Явно просветният ни министър приема препоръките на СБ като заповеди. От горепосочените препоръки става ясно, че стратегия за професионалното образование в България има – ТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНО, А ЦЯЛАТА НИ ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА ДА СЕ НАСОЧИ КЪМ КРАТКОСРОЧНИТЕ НУЖДИ НА ПАЗАРА ЗА ПЕЧАЛБИ ТУК И СЕГА; БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА ОТ ПЛАНОВА ИКОНОМИКА И ПЕРСПЕКТИВИ В ДАЛНОВИДЕН ПЛАН, БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ, ЗА ДА ЗАХРАНВА НУЖДИТЕ НА ПАЗАРА. Това са черните перспективи пред образованието ни, начертани от СБ и послушно следвани от държавниците ни.