Начало Принципи Позицията ни за окупацията

Позицията ни за окупацията

ПечатЕ-поща

Публикуваме позицията, която "демократичните" окупатори не ни позволиха да прочетем пред Академически съвет. Очаквайте подробности.

Шепа студенти организираха окупация на 272 аудитория в СУ, с напълно отвлечени от проблемите на Университета и образованието партийно-политически въпроси. Впоследствие, тази окупация обхвана целия Ректорат. По наши (и не само наши) наблюдения обаче протестната акция не среща подкрепата на останалите ни повече от 20 000 колеги, а подкрепата от страна на преподавателите е минимална. Затова ние твърдим, че това не е студентски протест, това не е окупация, това е паразитиране на гърба на студенти и преподаватели, паразитиране за сметка на студентската автономия като идея. Ето защо:


ПЪРВО: ние не приемаме тази проява да се третира като студентска – за нас тя е анти-студентска (което се потвърждава и от факта, че господа „окупаторите“ не предявяват каквито и да е искания, свързани с проблемите на образованието);


ВТОРО: ние квалифицираме действията на господа „окупаторите“ като анти-демократичен метеж, тъй като учащите се в СУ дори не са били попитани дали са съгласни да се започне такава окупация; решението за окупация е взето неясно от кого, но със сигурност без да се вземат в предвид интересите на учащите в Университета.


ТРЕТО: смятаме за свой дълг да пазим и отстояваме честта на нашия 125-годишен университет от нечистите партийно-политически попълзновения на шепата „ранобудни“ метежници. Призоваваме нашите колеги да се включат активно в прекратяването на анти-студентската окупация и във възстановяване на университетската демокрация.

 

marionetki