Начало Принципи СИЦ НЕ Е ЗА ПОЛИТИЦИ

СИЦ НЕ Е ЗА ПОЛИТИЦИ

ПечатЕ-поща

siz izgrajdane

На вниманието на колегите от Исторически факултет и на колегите, участвали в създаването на Студентски исторически център

На 1 февруари 2014 се състоя организационна среща в СИЦ. На нея присъстваха 5-ма (от общо 8) членове на Управителния съвет на СИЦ, както и колеги от „Призив“ и от Младежка историческа общност (МИО). Срещата имаше за цел да се обсъди дали и при какви условия може да се проведе „Фотоизложба с дискусия под надслов: 4-ти февруари, 1997 – 2014 г. Барикади, разум и съгласие (исторически анализ - 17 г. по-късно)“. С гласовете на Георги Димов, Георги Канев и на неприсъствалите Ангел Златков, Марио Филипов и Ивайло Динев (които не са се появявали в СИЦ повече от половин година) ни беше наложено едно крайно неприемливо „общо“ решение – на мероприятието да бъдат поканени бившите държавни глави и настоящи активни политически дейци – Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов. Аргументът за тяхната покана беше „да се даде тежест“ на СИЦ чрез едно присъствие на тези известни политически лица. Нашето мнение против такова политизиране и партизиране (още повече с оглед на последните събития в СУ от края на месец октомври насам и предстоящите избори) на място, изградено с доброволен студентски труд и предназначено изключително за академични цели, не беше взето предвид. Председателят на СИЦ – Георги Димов, който е инициатор на това мероприятие, ни постави пред свършени факти. Същият този Георги Димов се опитва да ни вкара в една грозна интрига – ако приемем партийно-политическо присъствие в СИЦ – да се потвърдят клеветите на наши зложелатели от последните месеци, че сме „платени“, „спуснати“, „партийно обвързани“ и т.н.; а ако не се съгласим – да ни скара с останалите колеги от МИО (с които иначе сме в добри отношения), да „докаже“, че „с нас не може да се работи“, че „гоним всички останали хора“ и т.н. Необяснимо остава за нас защо след повече от половин година бездействие (несвикване на предвидените от устава срещи и липса на комуникация) председателят на УС на СИЦ организира събитие именно с тези личности. Особено Г. Първанов, който е един от най-дейните на политическата сцена в момента. Това ни кара да се замислим върху мотивите на подобно решение и поставя под въпрос тяхната безкористност.

С настоящия текст искаме да обърнем внимание на нашите колеги и преподаватели от ИФ, на деканското ръководство и на хората, които отделиха време и усилия за създаването на СИЦ, че съществуването на Студентски исторически център е ПОД ЗАПЛАХА. С методите на интригата, задкулисни и подмолни действия, манипулации, лъжи, обвързване с нечисти партийно-политически интереси, поставянето на членове на УС пред свършени факти и диктаторско налагане, съчетано с пълно безразличие към поддържането и развитието на СИЦ, злоупотребявайки с нашето доверие, целенасочено се създава невъзможност за градивна и творческа АКАДЕМИЧНА дейност във и за помещението на Студентския исторически център.

Ние категорично не приемаме подобни действия.

Членове на УС на СИЦ:

Александър Николов

Екатерина Митринова

Борис Боев