Начало Раздели (съ)МНЕНИЯ 30 лв или каква е цената на принципите

30 лв или каква е цената на принципите

ПечатЕ-поща
ФЖМК – Факултет по журналистика и масова комуникация. Факултет на силни личности и пробивни мижитурки. Продажни мекотели и неуспели идеалисти. И множество морални гафове.

Често си говорим за това как медиите не отразяват обективната действителност, как манипулират обществото, лобирайки на конкретни интереси и как журналистите от ден на ден стават все по-глупави и сервилни. Рядко обаче поглеждаме към средата, в която те стават такива, а именно ФЖМК към СУ. Няколко пъти ми се е налагало да се сблъсквам с невероятните изкривени представи на някои студенти там за това какво е правилно и неправилно. Най-яркият случай беше когато ФСС на същия факултет разпространяваше информация за стипендии, за получаването на които имаше изискване студентите да са с правилните политически разбирания. След този ярък пример за платен активизъм в университета реших, че повече нищо не може да ме учуди или възмути в този факултет. До днес.

Днес получих предложение да ми заплатят 30 лв, за да напиша 20 страници за „Призив” като част от дипломната работа на студентка от ФЖМК. Не знам от кое се потресох повече – че предлага 30 лв на човек, който е част от студентска група, бореща се срещу плащането в университета, срещу корупцията и за по-качествено образование, или че въобще един бъдещ журналист е готов да заплати, за да му бъде написана дипломната работа. Това момиче вероятно един ден ще стане журналистка и ще подхожда по същия начин към правенето на матриали – препише оттук-оттам, като нескопосано скалъпва всичко в общ текст. Лошото е, че това се случва в почти всички медии. Още по-лошото е, че все още има хора, които вярват на написаното от медиите, а то много често дори не е въпрос на лобизъм, а на неграмотност.

Има нещо много сбъркано в днешните студенти. Почти никой от тях не е чел Пеньо Пенев, например, и по-конкретно стихотворението му „30 стотинки ”.
 Почти никой от тях не е носител на подобен тип ценности. Вместо да има съзнание за общността, споделянето, солидарността, всеки е извел в култ мизерното си съществуване, готов да драпа със зъби и нокти, за да прокопса без значение на каква цена.
Сега е на ход поколението на 30-левовите дипломни работи.

Аржентинасо