Начало Раздели Солидарност 2011г. – БЮДЖЕТЪТ НА НЕВЕЖЕСТВОТО ПРОТЕСТ

2011г. – БЮДЖЕТЪТ НА НЕВЕЖЕСТВОТО ПРОТЕСТ

ПечатЕ-поща

2011г. – БЮДЖЕТЪТ НА НЕВЕЖЕСТВОТО

ПРОТЕСТ

Нека на 13 октомври 2010г., сряда, от 11:00 ч. се съберем

пред паметника на Св. Кл. Охридски до Парламента.

НАУКАТА – ПРЕДАДЕНА, ПРОВАЛЕНА, РАЗОРЕНА.

Вместо обещаните предизборно приоритети 1% от БВП, бюджет 2011г. предвижда 0.2% от БВП.

Безумните законодателни инициативи на МОМН доведоха до пълен хаос академичното израстване, бетонираха „феодалното”статукво и ощетиха учените.

Държавата с най-малък процент от бюджета си за наука в Европа, падна на нивото на неразвитите страни!

Държавата с най-малко учени на 1000 души население в Европа, СЪКРАЩАВА учени!

И от държава на ДУХА се превръща в държава на НЕВЕЖЕСТВОТО.

-------------------------------------

Униформа и стил на протеста (по желание)черни дрехи и черна шапка, с бяло шалче. Носете дълги и дебели въжета или въжета за пране! Възраст на участниците: ВСИЧКИ!

Организатори: Сдружение “Когито”, САС, Гражданско движение за защита науката и образованието и др.

Когато взимат пари от всички, говорим за криза, 
когато намаляват процент от бюджета, говорим за отношение!

1. Протестираме, защото поетият ангажимент „образованието и науката в България да се превърнат в национален приоритет” не беше изпълнен.

2. Протестираме, защото средствата за образование и наука падат на 3,3% от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение 3,5% процента е границата, под която се намират само най-изостаналите страни от Азия, Африка и Латинска Америка. През 2009 г. процентът за наука и образование от БВП беше 4,2%. Ако той се беше запазил същия и тази година, това щеше да доведе по-малко пари в сектора, но поне щеше да бъде разбираемо на фона на кризата. Когато обаче, освен свитият бюджет се променя и процентът, това говори за неразбиране и целенасочена убиваща науката ни държавна политика. Ние не сме съгласни!

3. Протестираме срещу съкращаването на учени, заради липсата на средства. Защото свиването на субсидията е толкова голямо, че даже при масови съкращения, няма да има достатъчно средства за поддържане дори само на инфраструктурата и нормално месечно възнаграждение на останалите. А България е на последните места в Европа по брой учени на 1000 души население! 

4. Протестираме срещу безумните законодателни инициативи на правителството, които доведоха до пълен хаос и блокираха възможностите за академично израстване! Защото въпреки предупрежденията ни за недостатъците му , Законът “Игнатов” за академично израстване бе гласуван. За него Конституционният съд преди дни постанови, че е противоконституционен  в голяма част от текстовете си. Старият закон официално е отменен. В такъв момент едва ли могат да се провеждат легални процедури или да се издават законни дипломи.

5. Протестираме срещу безпросветността, още веднъж обявена за национален приоритет в настоящото предложение за бюджет на Република България!