Начало Раздели Солидарност ДА ЖИВЕЕ 8 МАРТ! ВСЕКИ ДЕН – 8 МАРТ!

ДА ЖИВЕЕ 8 МАРТ! ВСЕКИ ДЕН – 8 МАРТ!

ПечатЕ-поща
8 март, Денят на жената, възниква и се отбелязва по света като ден за борба за равноправие на жените, макар че днес в България тази дата се възприема просто като повод да се подари нещо. Подобно празнуване” изкривява характера на 8 март и омаловажава проблемите, свързани с неравноправието между половете и особено от произтичащата от това неравноправие ожесточена експлоатация на работното място. Затова следващите редове представят някои важни моменти, свързани с истинската същност на тази дата.

8 март 1857 г. – тъкачките в Ню Йорк протестират за намаляване на работните часове от 16 на 12, за изравнени възнаграждения с мъжете и за човешки условия на труд и живот. В хода на борбата жените-работнички създават първата женска работническа организация.

1910 г. – в Копенхаген по инициатива на Клара Цеткин конференцията на жените-социалистки от Втория Интернационал утвърждава 8 март за Международен ден на жената – ден на международната солидарност на жените от цял свят в борбата за мир, демокрация и равноправие.

8 март 1917 г. – жените-работнички в Русия се вдигат на бунт против глада, войната и царизма. Тяхното надигане слага началото на края на прогнилата империя.

1977 – Общото Събрание на ООН утвърждава Деня на жената като Международен ден на правата на жената и международния мир.

8 март 2009г. – след повече от 60 години затишие в България се възстановява традицията на 8 март като на ден за борба и ден за солидарност с всички трудещи се и потиснати жени.

Един от символите на възобновената борба стана една българската емигрантка – синдикалистката Костадина Кунева, която дръзна да се бори за право на достоен труд и човешки живот.

ДА ОТСТОЯВАМЕ ЧОВЕШКИТЕ СИ ПРАВА – НА ТРУД, НА ОБРАЗОВАНИЕ, НА ДОСТОЕН ЖИВОТ!

ДА СИ ВЪРНЕМ ОТ ТЪРГОВЦИТЕ 8 МАРТ!
8 МАРТ Е ДЕН ЗА БОРБА, ТОЙ Е ТАКЪВ ВЕЧЕ 99 ГОДИНИ!

Студентско-ученическо движение „Призив за образование” се солидаризира с борбата на всички трудещи се и потиснати жени в България и по света
www.priziv.org