Начало Раздели Солидарност Победа на гражданите във Варна!

Победа на гражданите във Варна!

ПечатЕ-поща
varna.jpg

На 29 септември 2009г. сайтът „Дарик Варна” публикува следното съобщение:

„Съдът реши: Децата в „Теменужка” остават

Варненският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд от края на август тази година, с което в полза на Община Варна бе допуснато обезпечение на предявените искове срещу наследниците на имота на детска градина "Теменужка" чрез спиране изпълнението на действията на частния съдия изпълнител.
Варненският окръжен съд допусна обезпечение на предявените от Община Варна искове чрез спиране действията на частния съдия изпълнител за предаване на владението на имота, при условията на парична гаранция в размер на 20 000 лева. Окръжният съд бе сезиран с молба от Община Варна за допускане на обезпечение на предявените срещу седмината ответници искове за заплащане стойността на направените подобрения в имота. Този иск е съединен с искане за признаване правото на задържане на имота до заплащане на подобренията. Правото на задържане означава, че държателят на имота има право да го задържи до заплащане на подобренията, припомнят от Апелативният съд.
Апелативната инстанция преценява, че в настоящия казус е налице интерес от обезпечаване на исковете и то с посочената в молбата адекватна обезпечителна мярка - чрез спиране на изпълнителното дело за предаване на владението на процесния имот. Определената от първоинстанционния съд парична гаранция от 20 000 лева има за цел да обезпечи евентуални вреди за ответниците, настъпили от допуснатото обезпечение, обясниха от правораздавателната институция.
На практика детската градина ще продължи да работи и няма да бъде обезпокоявана от действия на частния съдия - изпълнител. Следващото заседание по съдебния спор между Община Варна и собствениците на детска градина „Теменужка" е насрочено за 9 октомври тази година в Окръжния съд.
Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.”

Нова победа на гражданите! След като студентите в София отхвърлиха бандитския Подробен устройствен план на Студентски град и го върнаха за преразглеждане, след като пловдивските студенти успяха да си извоюват право на общежития, сега имаме нов пример как активната организирана съпротива на хората е единственият път, по който може да се удовлетвори общественият интерес в днешното вълчо време. Родителите от Варна направиха жива верига срещу опита на реститутите да заграбят детската градина в центъра на града и да оставят над 100 деца на улицата; последваха нови протести и петиция в защита на справедливите искания на родителите, които успяха да съберат близо 11 000 подписа в подкрепа на своята кауза. Резултатът е налице – детската градина остава за децата. Този път наглите реститути бяха ударени през ръцете.