Начало Раздели Солидарност Полиция, инспектори и синдикати заставиха учениците от Сопот да стоят мирно в клас

Полиция, инспектори и синдикати заставиха учениците от Сопот да стоят мирно в клас

ПечатЕ-поща

uchenici-v-podkrepa-na-vmz-sopot

Груб натиск върху гражданската позиция на учениците от специализирания техникум по оръжейно производство „Генерал Владимир Заимов“ се оказва след спонтанното им шествие в подкрепа на гладуващите им родители от ВМЗ. Младежи са били привиквани да дават обяснения в полицията, а образователни инспектори и синдикалисти са ги съветвали да стоят мирно в клас.

В деня след протеста сутринта в училището са дошли синдикатите от оръжейницата и инспектори от РИО, които са обяснили, че не това е начинът за изразяване на солидарност. Учениците разказаха, че след протеста вчера са викани да дават обяснения в полицията.

„След като дойдохме вчера да подкрепим родителите, ни заплашиха с изгонване с по две неизвинени отсъствия. Днес са викали много ученици в дирекцията за наказвания. Имаше и прибрани от полицаите за показания. Чувствам се заплашена от това, което се случва, все пак аз съм част от това.“

Това каза Стефани Стефанова, ученичка в професионална гимназия "Владимир Заимов".Стефани каза, че това, което се случва не е справедливо. "Мен все още не са ме викали при директорката, ама сигурно ще ме извикат след това, което говоря", каза Стефани. Нейните приятели, които са извикали, са казали, че ще ги наказват. "Някои даже ги заплашиха с изгонване. И после как няма да ходя да протестирам, като хората няма с какво да си платят водата и тока, и после ние сме виновни". Това пък каза друг ученик от същата гимназия – Тодор Гайдаров.

Стефани добави, че е казано на учениците, че това, което са направили не е законно и те не са го били направили законно. "Това са мотивите на директорката. Противозаконно е било всичко, което сме го направили. И пътя, който сме го затворили, и всичко", посочи Стефани. Според нея "те не мислят", че са свободни граждани и че след училище са свободни да правят каквото поискат.

„Искат да нагъваме филиите с мас и лук, да се правим на щастливи и да си кротуваме, без да сме солидарни с борбата на нашите родители!, гневи се абитуриент.

 

БГНЕС

 

Във връзка с натиска, оказан срещу учениците, излезли на протест в знак на солидарност със стачкуващите във ВМЗ, един от работниците в предприятието публикува следното писмо до директорката на училището.

 

 

Писмо на работник от ВМЗ до директорката на ПГ „Ген.Вл.Заимов“ г-жа Адърска

 
Госпожо Адърска,

Поставете се на мястото на родителите!!! Ще Ви е хубаво ли и Вие да не взимате няколко месеца заплата и да не знаете как да си плащате ежемесечните разходи?! Предлагам Ви да напуснете работата си като директор на училището, за да видите другата страна на монетата!!! Вие трябва като преподавател да се гордеете с тези деца, изразяващи гражданската си позиция с един напълно мирен протест!!! Не съм политически обвързан. Това не е незаконно, което направиха възпитаниците на гимназията!!! Законно ли е според Вас тези деца да нямат пари за закуска да си купят в училище!!! Какво остава за учениците от другите населени места в Карловския регион?! Някои от родителите дори не могат да пратят на училище своите деца. Не проумявате ли, че ако всичките ученици в гимназията бъдат спрени от родителите си, ще трябва да се затвори това елитно училище?! Това важи и за останалите училища!!! Помислете върху думите и действията, които искате да предприемате!!! Това за мен е натиск върху Вашите възпитаници от Ваша страна!!! Не Ви прави чест, госпожо директор, засрамете се!!!

Иван Лъжански, работник от ВМЗ

 

 

Източник: Работнически глас