Начало Раздели Солидарност СОЛИДАРНОСТ СЪС СУХОДОЛ

СОЛИДАРНОСТ СЪС СУХОДОЛ

ПечатЕ-поща
СОЛИДАРНОСТ СЪС СУХОДОЛ 

Суходол е мястото, където отскоро отново започна да се изхвърля столичният боклук. Там са се изхвърляли навремето дори и радиоактивни отпадъци, а допреди няколко години – боклукът от операционните в „Пирогов”, в това число и човешки тъкани. Жители на кв. „Суходол” дори разказват, че кучетата са разнасяли ампутирани ръце и крака. Вонята, особено през лятото е непоносима, а инфилтратът от сметището се оттича в квартала, тровейки земята и водата на хората. Преди две години беше взето решение за затварянето на сметището в Суходол, но днес то отново е отворено, защото имало свободен капацитет.     

Кв. „Суходол” днес фактически е под полицейска окупация – там са разположени по различни данни между 700 и 2000 служители на МВР, в това число и части на жандармерията. Това говори, че явно нещо се крие около Суходол – нещо, заради което се налага такъв брой служители на МВР да охраняват сметището и квартала. Това е „нещо” е или страхът от нови бунтове и барикади в квартала (както през 2005г.), или съдържанието на изхвърляните отпадъци, или и двете. Най-интересното е, че това се случва в  „демократична” България. Може би такава е и европейската практика – нали България е вече член на Европейския съюз.

Студентско-ученическото движение "Призив за образование" смята, че отварянето на сметището в Суходол обслужва икономическите интереси на олигархията, управляваща София и страната, но не и интересите на живеещите в квартала.

Студентско-ученическото движение „Призив за образование" е категорично против незаконното насилствено повторно отваряне на сметището в Суходол.

Ние ще подкрепяме според възможностите си протестиращите граждани на Суходол в справедливата им борба срещу държавния терор.

Призоваваме учащите се от цялата страна да направят същото.

 СТИГА ТЕРОР И ПРОИЗВОЛ!     СВОБОДА ЗА СУХОДОЛ! 

София, 28 декември 2007г.