Начало Раздели Солидарност Студентите от НСА защитиха спортната си база край Несебър

Студентите от НСА защитиха спортната си база край Несебър

ПечатЕ-поща

В края на юли 2009г. студентите от НСА излязоха на масов протест в защита на спортната си база край Несебър. Базата е с площ около 200 декара, създадена е през 1974г. и е един от най-големите спортни комплекси в България. Това е едно от последните останали късчета зеленина по цялото ни Южно Черноморие. Към него предявяват претенции реститути и фирми, близки до кмета на Несебър. Единствено енергичната организирана съпротива на
nsacut.jpg
 нашите колеги от НСА предотвратява вече повече от 3 години опитите на мафията да
 заграби апетитните земи. Ние от „Призив” се солидаризираме с борбата на Спортната академия и ги поздравяваме за тяхната смелост и решимост да се противопоставят на мутрите и реститутите (да не забравяме, че НСА са в първите редици и на борбата срещу същите тези бандити в Студентски град). Долу ръцете от университетските имоти!
НСА спечели първата битка, но не и войната

17:41 28-07-2009 

Андрей Теодосиев

Студентите от Национална спортна академия спечелиха една от най-важните си битки – за учебната база край Несебър. Те успяха да предотвратят, поне засега, своеволията на кмета на курортния град Николай Димитров. Градоначалникът искаше да лиши бъдещите големи спортисти от възможността да се готвят в нормални условия. Теренът, на който се намира базата на НСА, безспорно е апетитна хапка за всички частни инвеститори край морето, но земята все още се води държавна собственост.

Недопустимо и неадекватно е поведението на Николай Димитров, който се има за спортен човек, като член на Изпълкома на БФС. Ако студентите на НСА не се бяха намесили адекватно и не без помощта на районната прокуратура, която спря своеволията на самозабравилия се градоначалник, на мястото на базата щеше да цъфне поредният петзвезден хотел на морето. Димитров обаче веднага побърза да се оправдае, че там щял да се строи комплекс за националните отбори по футбол на Българя.

Идеята не е лоша като цяло, но дали Борислав Михайлов е дал разрешението си? Боби, оказва се, не знае абсолютно нищо за идеята, за отнемането на терена на други спортисти и прехвърлянето му за нуждите на „лъвовете”. Явно наглостта на градоначалника на Несебър няма граници, за да се опита да си измие ръцете с шефовете си в БФС и да прехвърли вината на тях. Този човечец трябва на момента да бъде изритан от Борислав Михайлов и да бъде лишен от всякакъв допир със спорта.

Това е първа издънка, но вероятно не и последна, на бизнесмените, които лично Михайлов реши да вкара в Изпълкома. Обаче и той самият ще си носи последствията. Със задачата да не бъдат разрушавани и без това оскъдните на брой и разпадащи се спортни бази трябва да се заеме и новият спортен министър Свилен Нейков. Именно той трябва да разреши проблема със спортните съоръжения.

Иначе ще наблюдаваме още много подобни случаи с опити за насилствено отнемане на някои бази, за да се строят жилищни комплекси, а спортът бавно, но славно да умира. Студентите на НСА спечелиха първата битка, която водят вече трета година, но дали ще излязат и краен победител във войната? Всичко е в ръцете на новите управляващи и спортното министерство.


{mospagebreak}

Студентската база в Равда губи терени 
 


Докато новото правителство на България полагаше клетва и обещаваше да спре корупцията в държавата, далеч от парламентарната зала се случи един уж регионален скандал. Студентите от Националната спортна академия, които са в базата в Равда за редовни учебни занятия, излязоха на масов протест, за да защитят правото си над нея. Протеста предизвикаха намеренията на кмета на Несебър - Николай Димитров, да отнеме чрез силови методи терени, които са собственост на Спортната академия. Седмица по-рано Димитров издал заповед, с която обявява, че до 26 юли НСА доброволно трябва да премахне малка постройка и паркинг до входа на базата на академията край морето. Мотивът му е, че съоръженията са незаконни и пречат на движението на колите. Според заместник-ректора на НСА проф. Кирил Андонов обаче целта на общинското ръководство е да бъде разчистен теренът за бъдещи инвеститорски набези по крайбрежието. 

Всъщност теренът, на който е разположена базата, е почти единственото зелено парче земя по цялото ни Южно Черноморие (с изключение на базата на Министерския съвет в „Слънчев бряг"). Към него отдавна протягат ръце много и съвсем неслу-чайни хора. Спортната база е разположена върху близо 200 декара между Равда и Несебър. Тя е създадена през 1974 г., когато всички земи у нас бяха държавни, и в нея вече 35 години се обучават поколения български спортисти. Документите за собственост, които притежава НСА, са за изградените през годините сгради, хангари, трафопостове и за още ред допълнителни съоръжения, разположени на този терен. Естествено, когато изграждането на тези обекти започва, на никого не му е и хрумвало в документите за собственост да опише и земята като притежание на висшето учебно заведение, защото в соцвремената това би било недопустимо. Още повече че всъщност по-голямата част от тези терени са били в абсолютно изоставена камениста, а на някои места и блатиста местност. Първоначалният замисъл тогава е бил тук да бъдат построени резиденция и почивна база на ЦК на БКП. За тази цел с решение №354 на Министерския съвет от 1972 г. се отрежда терен за строителство на около 500 дка, който още от началото на миналия век е бил собственост на училищното настоятелство в Несебър. По-късно (през 20-те години на миналия век) части от него са били раздадени за ползване на бежанци, които са поели ангажимента да финансират именно това настоятелство. По онова време те са засадили терена с лозя, но нотариални актове не са им издавани. 

{mospagebreak}

Идеята за партийната почивна база обаче не се реализира и през 1974 г. част от терена (около 200 дка) е прехвърлен на Комитета за висше образование и научно-технически прогрес, ръководен от Начо Папазов, също виден функционер на БКП. С активната намеса на проф. Стайков и ръководителите на тогавашния Комитет за младежта и спорта държавата се изръс-ва с над 20 млн, лв., за да превърне пустеещите земи в един от най-големите спортни комплекси у нас. Така се раждат спортните бази „Академика" и „Олимпийски надежди". Оттогава - вече близо 40 години, тук неизменно провеждат обучението си всички студенти от НСА. 

Интересното в случая е, че дори в хаоса от първите години след нашенската „революция", когато грабежът беше повсеместен, никой не посмя да посегне към собствеността на спортния университет. 

През 1996 г. обаче излезе Законът за общинска собственост, който вместо да сложи ред, стана средство за завъртането на сериозни далавери. Както в. „БАНКЕРЪ" нееднократно е писал, преструктурирането на собствеността раз-върза ръцете на десетки (или стотици) областни и общински началници, които го употребиха по собствено усмотрение и за своя полза. Особено атрактивна илюстрация на този вид самоуправление е именно община Несебър. Отдавна за никого не е тайна, че в този регион единственият авторитет е не законът, а парите Бившият кмет на Несебър Николай Трифонов например беше герой в не една и две истории, свързани с раздаването на терени по брега на морето на знайни и незнайни приближени до властта люде, като, разбира се, не беше пропуснал и себе си. Все още не са забравени случаите на проверки срещу него за злоупотреба със служебно положение, докато той получи „награда" за верността си към силните на деня, като го изпратиха да представлява държавата ни в консулството в... Одеса. През 2002 г. именно той на база решение на общинския съвет в града актува 145 300 кв. м от терена на НСА като общинска собственост, а поземлената комисия започва скорострелно да връща парцели именно на наследниците на хората, на които някога училищното настоятелство е преотстъпило земя за ползване. И не само на тях... (за част от хората, на които е възстановена земя, местните не са и чувал и).Тогава именно започва и епичната битка на ръководството на НСА за базата. Друга част от отнетите терени влизат в съвместната фирма на общината с частници -„Спектър". Данни за нея вече не съществуват, защото тя е минала през няколко пререгистрации, но собствеността в нея днес със сигурност е само частна. Според доц. Христо Константинов, който е управител на базата в момента, и според местните хора за това дружество отдавна се знае, че то буквално е подарено на „правилните хора". Ръководството на НСА в момента води 30-40 дела срещу реституционни актове на наследници на имоти, на фирми, които са придобили по различен начин терени на територията на спортната база, и решения на общинската власт. Разбира се, сагата далеч не е на приключване 

Да се върнем към началото. На 9 януари тази година НСА най-сетне се добира до обезпечителна заповед, издадена от Върховния касационен съд. В нея се казва, че докато не се решат споровете, никой не може да извършва каквито и да е действия на тази територия. Но въпреки това кметът Димитров миналата седмица беше на път да изпрати булдозерите. По този повод ръководството на НСА изпраща жалба до прокуратурата. 

{mospagebreak}

„За първи път от години, и то благодарение на Главната прокуратура в София, най-сетне някой застава на наша страна - заяви пред в."БАНКЕРЬ" доц. Константинов. - Вече се срещнахме с прокурор Русев (районния прокурор на Несебър)' и вече имаме постановление от прокурор Христова, определяща заповедта на кмета като действие по чл.323 от Наказателния кодекс. Честно казано, и ние не можахме да повярваме, че в този инак от години феодализи-ран район можем да стигнем до такъв резултат. Дали заплашителният пръст на Европа, или пък влизането на новата власт в управлението на държавата изиграха „мотивираща" роля, не мога да кажа, но истината е, че от близо 10 години насам за първи път някой се опитва да чуе за какво точно иде реч." 

От разговора ни с доц. Константинов стана ясно, че всъщност реституционни претенции има само за 20-30% от терените. Ръководството на НСА подозира, че общинската власт има намерение да реализира „собствеността си" чрез „подходящи инвеститори". Хората, на които е върната земята по реституция, също вече са наясно, че едва ли скоро ще могат да се възползват от нея, не е сигурно дали ще спечелят делата в съда и затова са склонни да продават и на съвсем ниски цени. В този момент на преден план излизат брокерите. Възползвайки се от промоциите, земите са изкупени от фирми, които смятат, че имат необходимата сила „да се справят" с проблема. Така например 10 дка вече са преминали в ръцете на „Пиринска туристическа компания" със собственици Георги Георгиев, Светлин Ли-сичков и Иван Георгиев. Все герои от публикации на в. „БАНКЕРЪ", свързани със скандални сделки с имоти на територията не само на София, но и в цялата страна. 

От години пък кадастралната карта на района се променя според желанията на известните клиенти и в нея постепенно се появяват нови и нови квадратчета. 
Междувременно НСА вече е спечелила първото дело (в Бургаския окръжен съд) срещу бившата полуобщинска фирма „Спектър" и се очаква изграденият от нея хотел скоро да стане собственост на Академията. Само че ръководството й съвсем не е летим но да води десетки съдебни дела, а междувременно теренът да бъде застрояван и спортната база да се превръща в бетонна площадка. Да не говорим, че дори ако спечели и тези дела, тя ще е длъжна да изплати построеното на инвеститорите. Не е маловажен въпросът, че даже да спечели всички тези дела, едва ли ще има възможности да заплати изграденото на „пострадалите". 

В омагьосания кръг на безумните управленски решения от последните години обаче е крайно време да се сложи ред. А това може да стане много просто: веднъж и завинаги академичната собственост да бъде обявена за публична държавна и с това да бъде прекратена всякаква възможност за посегателство върху нея. Разбира се, бившите собственици също трябва да бъдат обезщетени, но след сериозен анализ на претенциите им, и то с терени, адекватни на бившите каменисти лозя, а не на урбанизирани и с изградена инфраструктура територии, за които сме плащали всички ние.

Източник:  в. Банкеръ 
01-08-2009