Начало Раздели Студенти Академичната общност победи веригите

Академичната общност победи веригите

ПечатЕ-поща

fcfc

Студенти и преподаватели на Софийския университет записаха 27 януари 2014 година като значима дата. В 13 часа стотици се събраха на протест във вътрешната улица до Ректората, за да снемат блокадата над сградата и двора, наложена от шепа безотговорни и антисоциално настроени типове. Желанието на протестиращите беше само едно – сваляне на напълно несъстоятелното и престъпно затваряне с вериги, лостове и ключове на най-голямото университетско здание.Още по-рано колеги бяха прескочили заключените порти и навлезли в двора, образувайки свободна зона от окупацията. Мощно се скандираше „Окупаторите вън!” и „Долу веригите!”.

IMG 1780

kjkh

Продължители на първообразите от миналата есен окупатори от своя страна се бяха скрили в сградата. Те отново погрешно сметнаха, че могат да заблудят студентството с мнима борба срещу властта, искайки съвсем реално да лишат много хиляди студенти от правото на обучение и образование, преподавателите и работниците – от правото на труд. За да заблудят и обществото в отчаян опит за спечелване на симпатии, също както преди, опаковаха проекта си като студентски, въпреки че в редиците им точно студентите и по-специално тези от СУ, бяха пълно малцинство. Пред портата няколкото десетки техни поддръжници от „случайни граждани” се упражняваха в обичайната си злоба и отрицание в безсилен опит да окуражат любимците си вътре. Но на тези псевдо-бунтари пред справедливия гняв на истинските представители на академичната общност не можеше нищо да им помогне – нито посещението на патронните им бизнесмени и политици, нито хвалебствената благосклонност на част от дошлите журналисти.

ffojh

Нови студенти прескочиха загражденията и заедно с присъстващите на улицата протестиращи останаха до вечерта. Отчаянието съвсем естествено нарастваше в самозатворилите се метежници, които панически отбягваха да споделят кога ще опразнят Ректората. Те нямаха сили да напуснат в наше присъствие. Основните подстрекатели и виновници за посегателството над СУ първи прикрито са се изнизали от обявената от тях крепост срещу властта, бягайки от отговорност и последвани на сутринта от остатъка им последователи.

jhj

Запомняща остава единствено проявата на студентите и преподавателите, дошли буквално да освободят университетската си територия от натрапниците. Проявеното единство . Видя се, че когато се отстоява справедлива кауза, веригите, заканите и самозабравилата се наглост са немощни да спрат силата на най-решителната част от академичната общност.