Начало Раздели Студенти Да се противопоставим на вдигането на таксите в УНСС!

Да се противопоставим на вдигането на таксите в УНСС!

ПечатЕ-поща

unss protest 4

На 4 април 2013 г. колегите от УНСС се вдигат на втори протест срещу увеличението на таксите в учебното заведение.  В края на февруари Академическият съвет на икономическия университет реши да повиши семестриалните такси на своите студенти с 33%  за учебната 2013/14 г. Оправданието - високи цени за ток и парно. За да се справи с негодуванието на студентите, които излязоха на протест срещу това решение, ректорът на УНСС проф. Стати Статев обяви, че лично ще плати таксите на затруднените от увеличението. Явно обаче проф. Статев се усети, че те далеч няма да са малко и плащането ще му дойде нанагорно. Затова предложи друга мярка – таксата за всички специалности да се вдигне с 58 лв ( вместо увеличението от 92 лв за някои специалности). Тази “отстъпка”, обаче, засяга само 10% от студентите, а за останалите 90% на практика увеличението остава.


“Разбираме, че държавните субсидии са малко и бихме участвали в демонстрации за тяхното увеличение, но отказваме да ни бъде прехвърляна икономическата тежест заради грешките на държавата” – заявяват колегите от УНСС в събитието за протеста, публикувано във Фейсбук, но подчертават: “Смятаме че това увеличение е неправилно, необосновано, неадекватно и най-вече - неморално в такива трудни за студентите времена, затова искаме пълната му отмяна.”


Нека, независимо от университета, в който учим, на 4 април в 14 ч. да бъдем в двора на УНСС, за да подкрепим колегите и за да покажем, че “Ние не сме ходещи такси”, а личности!