Начало Раздели Студенти Сигнал до ректора Илчев

Сигнал до ректора Илчев

ПечатЕ-поща

ДО
Ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“
чл. кор. проф. дин Иван Илчев


СИГНАЛ


От Борис Пламенов Боев, докторант

Г-н Ректор,
С изключително безпокойство искам да споделя с Вас следните притеснителни факти около протичащата окупация на Ректората на СУ „Св.Климент Охридски“.

На 11 ноември 2013 г. окупаторите (т.нар. „Ранобудни студенти“) обявиха „пълна и ефективна окупация на Ректората“, т.е. недопускане на абсолютно никого в двора и сградата на Алма Матер. Впоследствие обаче, стана ясно, че на посещение при окупаторите е бил бившият американски посланик Джеймс Пардю. Кой го е поканил и какво е разговаряно с него, така и не стана ясно.

На 12 ноември 2013 станахме свидетели на размирици в центъра на София под призива на „Ранобудните студенти“ да се окупира парламентът на Република България. Тази акция на „Ранобудните студенти“ не успя.

На 13 ноември 2013 г. един от водачите на „Ранобудните студенти“ – Ивайло Динев, направи следното изявление пред медиите: „Ако се повтарят събитията от вчера, това правителство трябва да падне, и то с международен натиск. Международната общност няма да позволи студенти да бъдат пребивани и да има кръв по улиците на столицата”. – Г-н Ректор, не знам за Вас, но за мен това изявление, съдържащо призив и същевременно заплаха, че „международната общност“ трябва да се намеси във вътрешните работи на една суверенна страна, каквато е Република България, и правителството да падне „под международен натиск“, граничи с национално предателство.

Г-н Ректор,
Причинно-следствената връзка между посещението на г-н Пардю в затворения Ректорат, последвалите размирици и скандалното изказване на Ивайло Динев, ми дава основание да Ви запитам: допускате ли, че на територията на окупирания от „Ранобудните студенти“ Ректорат се е подготвял държавен преврат и че именно това е била целта на срещата на г-н Пардю с „Ранобудните студенти“?

 

Ето и коментар на колегата по БНР

pardew su