Начало Раздели Студенти След дискусията

След дискусията

ПечатЕ-поща

diskusia obrazovanie

Основната тема на дискусията днес беше накъде да се насочи недоволството ни като студенти – към финансовата политика на правителството спрямо образованието и Софийския университет в частност или към ръководството на самия университет за неефективност на изразходване на средствата. Имаше аргументи и в двете посоки. Веднъж със спечелен обратно бюджет ще бъде ли ръководството готово на реформи? А без бюджет и със затворен университет ще бъде ли способно въобще да реформира каквото и да е?
 
Колеги от Юридическия факултет донесоха вече стартирана от тях подписка срещу финансовата политика на правителството. Дотук са събрали 150 подписа само от ІІ курс Право. Идеята е подписката да бъде пусната във всички факултети и от Инициативата ще се постараем да помогнем за това.
 
Заговори се за организиране на студентски протест, като под студентски се разбира организиран само от студенти. Поради спешния характер на обстоятелствата той ще бъде насочен право към финансовата политика и цялостното отношение към образователния сектор в държавата. Ще се потърси подкрепа и от студенти от други университети, срещащи същите проблеми като нас. Не бива да забравяме, че образованието е приоритет в съответствие с европейските ценности и акцент в проекта „Европа 2020“, а нашата държава действа точно в обратната посока.
 
Ако студентските протестни действия доведат до успех, държавата отпусне средства на Софийския университет и не се наложи да затворим врати за дървена ваканция, студентите ще сме се доказали като сила, способна да постига промени и на ръководството ще му се наложи да гледа на нас с други очи и да се отнесе към нас като към активни умни хора, заинтересовани за бъдещето си. Вярваме, че така няма да изгубим шанса за реформите, които искаме, а тъкмо напротив.
 
Проявеният към днешната дискусия интерес ни кара да мислим, че такива дискусии са нужни и занапред (това мнение се изрази и сред присъстващите), затова очаквайте на сайта ни  информация за дата, час и място.