Начало Раздели Студенти Влизането в наш ВУЗ по-скъпо от САЩ

Влизането в наш ВУЗ по-скъпо от САЩ

ПечатЕ-поща
Бъдещите бакалаври плащат солено за път, хотел и храна
vus
Кандидатстудентската кампания в родните университети носи много рНад 1000 лв. излиза цялата приемна кампания на някои кандидат-студенти в различни родни университети. Цената е по-висока, отколкото да кандидатстваш в чуждестранни университети в Германия и САЩ, оплакаха се кандидати за висше у нас в разгара на изпитите. В чужбина масово висшите училища приемат формуляри за кандидатстване по интернет или по пощата, а най-големите разноски за самото кандидатстване излизат при легализирането на документите и пощенската пратка на дипломите. Самите чуждестранни университети не искат специална административна такса за кандидатстване.

В България кандидатите броят пари за всяка стъпка по кандидатстването.
 Около 30 лева върви един кандидатстудентски изпит в столичните вузове. УНСС прибира по 50 лева за първия изпит и 20 лева за всеки следващ, а Алма матер взема по 30 лева за всеки тест. Предвидени са пари и за втората стъпка в кампанията – обработката на документите за кандидатстване. Софийският университет „Св. Климент Охридски” изисква по 36 лв. само за обработване на кандидатстудентски документи. В икономическия вуз административните разходи се приспадат от по-скъпия първи изпит.

Ако един кандидат-студент от провинцията реши да се пробва в специалност право,
трябва да държи най-малко четири изпита – по два в Софийския и УНСС. В случая само таксите за препитването и обработка на документите за кандидатстване излизат около 200 лева за едно висше училище. Ако към тази сума добавим разходите за път, храна и нощувка, сумата ще надхвърли 1000 лева, изчислиха препатили кандидат-студенти.

Проблеми с високите такси за кандидатстване има и в университетите извън столицата.
 Между 200 и 300 лева излиза удоволствието тази година на бъдещите висшисти да подадат документи за прием, да участват в предварителните кандидатстудентски кампании и да държат няколко от редовните изпити в различните ВУЗ-ове в Пловдив. Точната стойност на сумата зависи от броя на държаните изпити и от амбициозността на младежа.

Ако кандидат-студент реши да се пробва в няколко различни университета в Пловдив, цената, която ще брои за явяване на изпити, може и да се увеличи. Така например първият изпит в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” струва 30 лева. За всеки следващ завършилите гимназия броят по 20 лева. В университета не се плаща за работата на квесторите, които са длъжни да следят за реда и да няма преписвачи в изпитните аудитории, съобщи шефът на „Учебен отдел” Димитър Бойков. Той уточни, че тези такси са приети с решение на правителството и са строго фиксирани.