Начало Раздели Свят Протест в Украйна

Протест в Украйна

ПечатЕ-поща
На 12 октомври 2010 г. повече от 20 000 студенти в Украйна излязоха на протест. Причината – решението на правителството да въведе редица нови такси: за използване на библиотеките, за лекарски услуги, спорт, интернет и др.; също така – против намеренията на  властите да увеличат наема за общежитията и да намалят броя на учащите се безплатно (в разрез с написаното в украинската конституция, която предвижда безплатно следване в държавните университети). Преди година студентите успяха да спрат опита на правителството на Тимошенко да въведе тези мерки; сега учащите се противопоставят и на новото правителство на Азаров, което се опитва да направи същото.

По инициатива на независимия студентски съюз „Пряко действие” и на „Обединение за регионални инициативи” на протест излязоха младежи в 15 града на страната, като най-големи бяха акциите в Киев (около 2000 души) и в Лвов (между 5 000 и 7 000). Лозунгите бяха: „Свобода, равенство, студентска солидарност!”, „Образованието не е стока!”, „Университетите не са пазар!”, „Бунт, любов, не отстъпвай от своите права!”, „Без паника! Присъедини се към нас!”, „Помним 1968”, „Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила, образованието е стока?” и др. Организаторите на протеста изтъкнаха, че акцията им е част международната кампания „Световна вълна на действия за образование”, която се провежда през октомври-ноември 2010 г.

Гневът на студентите застави президента Янукович да обяви, че решението на правителството ще бъде отменено. Но студентите не вярват на обещания и продължават с акциите.