Начало Раздели Свят Задържани студенти в Ню Йорк заради протест срещу военнопрестъпник

Задържани студенти в Ню Йорк заради протест срещу военнопрестъпник

ПечатЕ-поща
protest studenti new york petraeus 1
Тази новина разкрива една смела постъпка на студенти от САЩ, които непоколебимо защитават демократичността и академичността на своя университет. Проявата им е забележителна, като се има предвид степента на репресивност и ограничения, съществуващи в САЩ. Ние от „Призив” сме солидарни с техните усилия да отстояват правото си на неприемането на генерала-военнопрестъпник за преподавател и за предотвратяването на всички опити на властите да засилят присъствието на военщината и полицейщината в техния университет.
 
На 18 септември 2013 година пред Градския университет на Ню Йорк (CUNY) полицията разпръсква мирен студентски протест и задържа 6-ма студенти. Причината за студентското недоволство е назначаването на Дейвид Петреъс за лектор в университета – известен с ръководенето и дейното участие във войните на САЩ в Афганистан и Ирак, доскорошен шеф на ЦРУ. Разбрали за това назначение, студентите още в началото устройват „топъл” прием на генерал Петреъс – виковете „Военнопрестъпник!”, „Убиец!”, „Фашист!” преследват неканения лектор далеч по улиците извън учебната сграда. Явно уплашен, мистърът се оплаква на властите. И те идват, за да провокират, бият, арестуват студенти пред собствения им университет. 
 
protest studenti new york petraeus 2
 
Студенти и преподаватели отбелязват, че назначаването на Петреъс съвпада с подновяването на достъпа в университета на кадри от американската войска – Корпус за обучение на офицерите от запаса (ROTC), което се случва за първи път от 1972 година насам. Ето защо, те отбелязват в своите протестни декларации, че очевидно държавата в съгласие с ръководството на CUNY провеждат военнизиране на учебното заведение и това става също така подмолно и без допитване до студентите, както и назначаването на ген. Петреъс. Протестни декларации и подписки на студентите от CUNY са получили до този момент подкрепата на стотици преподаватели, докторанти и студенти от университети из целите САЩ. Подкрепа за задържаните с искане за незабавното им оневиняване дават и колегите от Националния университет по антропология и история (ENAH) от Мексико, които участват в страната си в големите синдикални протести в защита на образованието.
 
Вижте тук страницата за солидарност с протестното движение в CUNY: http://cunysolidarity.wordpress.com/2013/09/ 
 
protest studenti new york petraeus 3