Начало Раздели Ученици Образователна сегрегация в Добрич

Образователна сегрегация в Добрич

ПечатЕ-поща
Общината в Добрич е взела решение да закрие две основни училища в града. В тях се учат деца от бедните крайни квартали на града, предимно от цигански произход. Директорката на едното училище – ОУ „Отец Паисий” – изтъкна, че то е с над 100-годишна история и че 50% от възпитаниците му продължават образованието си в престижни и елитни гимназии. Директорът на другото училище – ОУ „Бачо Киро” пък каза, че вероятно 2/3 от децата след закриването няма да посещават друго училище и ще отпаднат от образователната система.
„Моето дете не знаеше една българска дума преди да постъпи в предучилищната група в „Бачо Киро”. Преди да закриете училището, не забравяйте, че всички една душа носим”, заяви по време на заседание на общинския съвет Исмигюл Мустафа, майка на бъдещ първокласник. Тя предупреди, че в знак на протест майките в ромския квартал "Изток" ще спрат децата си от училище и няма да ги пуснат в други учебни заведения.

От името на родителите на деца в ОУ „Отец Паисий”, Стефка Йовева, внесе подписка против закриването с 5235 подписа, инициирана от самите деца.