Начало Раздели Ученици Унищожаването на родното образование продължава с пълна сила

Унищожаването на родното образование продължава с пълна сила

ПечатЕ-поща

Публикуваме този тъжен, но нагледен за процесите в образованието ни, случай.Преди 100 години хората от село Лъвино са издигали образованието в култ, виждали са смисъл и цел в него, а в съвременна България за 5 години закриха повече от 400 училища. Ако не спрем това безумие, скоро може и да няма кой да говори за образование.
И докато в България "няма" пари за училищата и те се унищожават съвсем съзнателно от дянковци и игнатовци, същите са готови да пръскат скромните (щом са народни) 100-150 хил лв в пустините на Монголия за паметник на Кирил и Методий там.

На 15 септември направиха панихида за училище

Камбанен звън възвести края на учебното дело в селото, а ходжата каза подходяща молитва по тъжния повод.

Освен в Лъвино, закрити са училищата в Свещари и в Малко Йонково, учениците се пренасочват в други училища.

С панихида в Лъвино започна условно новата учебна година. В деня, в който започваше винаги учението, пред ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в Лъвино се състоя панихида за закриването на учебното заведение.


Закриването стана с решение на ОбС в Исперих. Сега 52-ма ученици ще учат в училище „Ботев” в Исперих. На 11 май т.г. се състоя тържество за 100-годишния юбилей на школото, а 30 август бе последният работен ден в училището. До този абсурд се стигна неочаквано, решението бе посрещнато с болка от учителите.

Те присъстваха на панахидата.

Училището е известно с много успехи на възптаниците си, печелило е успехи и награди. Гордостта на училището са проф. Енчо Спасов, Али Рафиев, военният журналист и писател Симеон Дочев, доцент Радка Ганчева, д-р Радка Соколова, полк. Петър Иванов и др.

Дългогодишни учители са били Никола Пашов, Пенка Дочева, Мехмед Халид, Лютвие Джинова, които присъстваха на панихидата. Носталгия витаеше наоколо, всички апелираха сградата да бъде запазена, заявиха, че учителите не заслужават такава съдба.

100 свещички бяха запалени на входа на училището, това символично погребение на училището бе посетено от кмета на селото Ибрахим Якуб, директора Васил Василев, учители и ученици. Всички разбраха, че след като 100 години е било извор на знания, училището няма да посреща деца в първия учебен ден.


Никой няма да спортува в спортната зала, никой няма да се прекланя пред паметника на убитите в Балканската война. Този паметник бе открит преди 5 години пред училището, но неочакваното се случи и дойде огорчението заедно с панихидата. Директорът Васил Василев подчерта, че този звънец трябваше да постави началото на новата учебна година, а вместо това  се прави символично погребение. Той призова да не се занемарява сградата.

Идеята е да се провеждат занимания в него, за да не запустее.

Кметът Ибрахим Якуб изказа уверение че в училището ще има извънкласни форми. В селото се засаждат 100 дръвчета. Вижданията за съхраняването на училището са да се учреди сдружение с нестопанска цел, чрез него ще се кандидатства по проекти на ЕС и ще се търсят донори. Чрез проекта ще се запази сградата и ще се даде възможност да се развиват различни дейности.

Пенка Дочева, дългогодишна учителка с тревога сподели, че вече я няма радостта в сградата, вместо това казваме за училището „Светла му памет”.

Камбанен звън закри школото, а местният ходжа изпълни ритуал, като каза подходяща молитва.

Ученици смъкнаха знамето на България от пилона, както и флага на ЕС, тъй като мотивът за това е, че учебното заведение е държавно. С мълчание бе почетена паметта на школото. Директорът получи за спомен училищния звънец, а камбанки имаше за всички медии.

Другите две закрити училища са в Свещари и Малко Йонково, ученици и учители са пренасочени в други училища, осигурен е транспорт. Училищата „Ботев” и „Априлов” в Исперих и „Ботев” в Лудогорци поемат учениците.

Ангел Николов