Начало Раздели Ученици Защо не харесвам училището?

Защо не харесвам училището?

ПечатЕ-поща

/Ето какво разказа един от учениците-участници в „Призив” на дискусията на Фестивала на българското образование за  положението в българските училища/

Като за начало не обичам училището, защото не ми  е направило впечатление  това да е институция, която цели моето благо. Всеки ми обяснява как трябвало да се изуча, но когато идва практическата цел в училище, нещо тази мотивация липсва. Причините са много и са свързани най-вече със средата, в която трябва да се „обучавам”. Каква е тази среда? Например, в бившето ми училище – 142 ОУ „Веселин Ханчев” нямаше никаква работна обстановка, нито може да говорим за наличието на  учебен дух... Изключително старата материална база и липсата на дисциплина правеха часовете от полезни в много вредни и дори някои от по-интелигентните ученици изпростяваха поради липсата на контрол от страна на учителите. Чупене, скачане, викане – това не беше учебен час, а истински ад не само за по-ученолюбивите ученици или поне за тези, на които им беше интересно да слушат, но и за самите учители! И всичко това беше заради няколко по-буйни деца, на които родителите „по случайност” бяха доста заможни и спонсорираха училището. Е, имаше и часове, в които се възцаряваше мълчание, когато учителките така се вбесяваха, че ни пишеха на всички двойки, но ефектът не оставаше за дълго ...

Сега вече съм в гимназия и тук нещата са доста по-различни. В общи линии не мога да се оплача от липса на дисциплина в часовете, нито от лоша материална база, но пък за сметка на това тук има други проблеми. Пример за това е, че почти всичките ми съученици пушат, а над 90% са опитвали трева, да не говорим за процента на редовно консумиращите алкохол – аз предполагам, че е поне 99.

Откъде идват тези проблеми? Мисля, че всички знаем за реформите в образованието, липсата на възпитание на учениците от самите им родители, да не говорим за възпитанието, което трябва да се получават от учителите. Всичко това е свързано и именно то пречи на нашето образование, да бъде качествено и общодостъпно!

Кaкво точно искаме? Всичко е много просто. Подобряване на материалната база, да се построят нови игрища и центрове за спортуване, повече библиотеки и най-вече по-добро отношение от страна на държавата! Искаме повече загриженост от тези,  които уж трябва да представляват всички ни, а както се знае – младите са бъдещето, нека мислим за нашето бъдеще!                                                                                                                             

Млад Призив Активист